Globális katasztrófával fenyeget egy óceáni áramlat összeomlása

Egy új vizsgálat alapján az Amoc összeomlása az éghajlatra és az emberiségre nézve is katasztrofális hatásokkal járna.

Egy új tanulmány alapján olyan fordulópont felé tart az Atlanti-óceán nagy áramlati rendszere, amely a globális éghajlat és az emberiség számára egyaránt katasztrofális lehet – írja a The Guardian. René M. van Westen, az Utrechti Egyetem munkatársa és kollégái szerint a fordulópont után az összeomlás megdöbbentően gyorsan eljöhet, azt azonban, hogy az esemény pontosan mikor következhet be, egyelőre nem tudták meghatározni.

A kutatók számítógépes modellek és múltbeli adatok felhasználásával dolgoztak ki egy figyelmeztető indikátort az Észak-atlanti bukóáramlás (Amoc) összeomlására. Az Amoc az óceáni áramlatok hatalmas rendszere, amely a globális klíma szabályozásának egyik kulcstényezője.

Megállapították, hogy az Amoc már most is a hirtelen elmozdulás felé tart, ami több mint 10 ezer éve nem fordult elő, és ami a világ nagy részeire nézve súlyos következményekkel járna.

Az Amoc magába foglalja a Golf-áramlatot és más erőteljes áramlatokat. A rendszer gyakorlatilag egy óceáni futószalag, amely hőt, szenet és tápanyagokat szállít a trópusokról a sarkkör felé, ahol lehűl és lesüllyed az óceán mélyére. Ez a kavargás segít eloszlatni az energiát a bolygón, és szabályozza az ember által okozott globális felmelegedés hatását.

A rendszert azonban a grönlandi gleccserek és az északi-sarkvidéki jégtakarók vártnál gyorsabb olvadása aláássa. A folyamatok révén nagy mennyiségű édesvíz kerül az óceánba, és akadályozza a délről érkező sósabb, melegebb víz lesüllyedését.

Az Amoc 1950 óta 15 százalékkal mérséklődött, és több mint egy évezred óta a leggyengébb állapotában van. Egyelőre nincs egyetértés abban, hogy az összeomlás mikor következhet be. Egyes szakértők 2025 és 2095 közé várják a katasztrófát, más kutatók szerint viszont nagyon valószínűtlen, hogy az Amoc már a 21. században gyors változáson esne át.

Van Westenék az Atlanti-óceán Fokváros és Buenos Aires közötti déli részén, a sótartalom szintjében kerestek árulkodó jeleket. Számítógépes modellekkel, a globális éghajlatban az elmúlt 2000 évében bekövetkezett változásokat szimulálva megállapították, hogy a lassú mérséklődés kevesebb mint száz év alatt hirtelen összeomláshoz vezethet, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Katasztrofális hatások

A szakértők az összeomlás néhány lehetséges következményét is felmérték:

Van Westen szerint a fordulat sebessége meglepő, a folyamat pedig pusztító lesz. Mint hozzátette, nincs még elég adat annak meghatározásához, hogy a jelenség a következő évben vagy a következő évszázadban következik-e be, de ha egyszer megtörténik, a változások az emberi időskálán visszafordíthatatlanok lesznek.

Kapcsolódó
Térdre kényszerítheti Európát a klímaváltozás
A Golf-áramlat lassulása fenyegető jel, megszűnése tragédiát hozhat Európa nyugati felére, beleértve a Kárpát-medencét is.