Így született meg a szívószál

Egy feltalálónak elege lett abból, hogy az itala mindig fűízű.

Az első szívószálak az angolperje szárából készültek, ami nagyon zavaró „fűízt” kölcsönzött minden italnak. Ebből lett elege az amerikai Marvin Chester Stone-nak, aki az 1880-as években kezdett kutakodni más megoldások után. Először egy ceruza köré tekert, összeragasztott papírral próbálkozott, ám az első modellek elég gyorsan szétáztak – írja a Múlt-kor.hu. Sokat segített, amikor paraffin viasszal vonta be a szívószálak felületét, de a nagy fejlesztés végül 1888. január 3-án fejeződött be:

„mesterséges szalmaszál” néven szabadalmaztatta találmányát, amely ekkor még papírból készült.

Stone a szabadalom benyújtása után rögvest elkezdhette új találmányának a tömeggyártását, évekkel korábban ugyanis már megtervezett egy cigarettaszipkák sorozatgyártására alkalmas gépet, amelyre alapozva egy gyárat is létrehozott. 1890-re a washingtoni gyár már több szívószálat gyártott, mint szipkát. Az öröm nem volt felhőtlen, a szívószálak átmérője ugyanis túl kicsi volt, egy pohárba legalább kettő kellett belőlük. Az átmérő az idő múlásával egyre nőttek, 1937-ben pedig egy másik amerikai, bizonyos Joseph Friedman megalkotta a mágikus csövek hajlítható verzióját.

A második világháborút követően pedig színre lépett a műanyag, az 1960-as években a műanyag szívószálak valósággal elárasztották az USA-t, mivel gyártásuk egyszerű és olcsó volt, és emellett igen strapabíróknak is számítottak. Napjainkban ismét nagyot fordult a világ, a növekvő környezettudatosságnak hála, a fogyasztók és a gyártók manapság más megoldásokat keresnek, és úgy tűnik, hogy az emberiség visszatér a gyökerekhez, a papírból készült szívószálak használatához.