288 millió éves bőrdarabra bukkantak

Az ősi gyík bőre egy barlang mélyén, különleges körülmények között konzerválódott.

Egy friss tanulmányban egy korai, az első dinoszauruszoknál legalább 45 millió évvel ősibb hüllő megkövesedett bőrét mutatják be – írja az IFLScience. A lenyomatot hagyó állatról szinte semmit sem tudni, a felfedezés ugyanakkor segíthet megérteni a bőr korai evolúcióját.

A bőr nem fosszilizálódik jól, a rendkívül ritka kövületek felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál ritkábbak az ilyen leletek, az 539-252 millió évvel ezelőtti paleozoikumból származó maradványok már egészen kivételesek.

A lenyűgöző leletet két amatőr paleontológus, Bill és Julie May fedezte fel.

A kövület egy 288 évvel ezelőtt élt gyík bőrének részlete.

A fosszília az oklahomai Richards Spur-barlangrendszerben került elő, amely bővelkedik a paleozoikumi maradványokban. A mostanival együtt már hét bőrlenyomatot is feltártak itt.

A kutatók úgy gondolják, hogy a gyík beleesett egy üregbe, és az alacsony oxigénszint, az agyagos üledék, a kátrány és a helyi, aktív kőolajszivárgás kombinációja konzerválta a bőrét. A speciális körülmények dacára is csak apró, egy körömnél is kisebb darabka maradt fenn.

„Időről időre kivételes lehetőségünk nyílik arra, hogy visszapillantsunk a távoli múltba” – mondta Ethan Mooney, a Torontói Egyetem hallgatója és a csapat tagja. Mooney-t a példány és más, a barlangokból származó lágyszövetek elemzésével bízták meg.

Az ősi bőr különböző modern állatokhoz kapcsolódó tulajdonságokat tükröz. Durva felülete krokodilbőrre emlékeztet, de olyan szekciókat is tartalmaz, amelyekhez hasonlókat a kígyóknál és lábatlan gyíkoknál lehet látni.

A pórul járt példányból csontok vagy fogak nem maradtak hátra. Könnyen elképzelhető, hogy egy olyan fajról van szó, amelyet korábban nem írtak le tudományosan.