Több millió éves fogat találtak az óceán fenekén

A lelet minden idők legnagyobb cápafajától, a megalodontól származik.

Az óriásfogú cápa, más nevén az Otodus megalodon minden idők legnagyobb cápafaja volt. A ragadozó 4-20 millió évvel ezelőtt uralta a világ óceánjait.

Ahogy szinte minden cápa, úgy ez a faj is folyamatosan hullatta állandóan cserélődő fogait – valójában fogain kívül csupán néhány csigolyája alapján ismerik a szakértők. A hátramaradt, megkövesedett fogak partra sodródva, bálnacsontokba ékelődve, esetleg utóbb felszínre bukkant területeken szoktak előkerülni.

Egészen mostanáig egyetlen leletet sem fedeztek fel nagyjából eredeti kontextusában, ugyanazon a helyen, ahol évmilliókkal ezelőtt lehullott. Egy friss tanulmányban a kutatók egy ilyen fosszília megtalálásáról számolnak be – írja a ScienceAlert.

A fogat részben az óceán fenekébe ágyazódva, mintegy 3000 méterrel a Csendes-óceán felszíne alatt fedezték fel.

Nicolas Straube, a Bergeni Egyetem munkatársa és kollégái egy távirányítású tengeralattjáróval végeztek geológiai és biológiai vizsgálatokat, a homokból kiemelkedő leletet a gép felvételeinek elemzése közben észlelték. A fog úgy nézett ki, mintha csak pillanatokkal korábban került volna oda.

A fosszíliát felszínre hozták, a szárazföldön megvizsgálva pedig felfedezték, hogy a hegye letört, ám a szélei még mindig meglehetősen élesek. A kutatók szerint a lelet legalább 3,6 millió éves lehet.

A fog egy óceáni sivatag határán, Hawaiitól délnyugatra, egy felszín alatti hegygerincen került elő. „A tengerfenéknek vannak olyan területei, különösen a szárazföldtől távol eső mélytengeri medencék, ahol hosszú időn keresztül alig vagy egyáltalán nem rakódik le üledék” – mondta Tyler Greenfield, a Wyomingi Egyetem paleontológusa. A szakértő szerint is előfordulhat, hogy a fogak kimosódnak, és átkerülnek fiatalabb üledékekbe, de ebben az esetben valószínűleg nem ez történt.

A kövület egyébként a maga nemében nem túl nagy, 63-68 milliméteres, megtalálása viszont így is hozzájárul a megalodon alaposabb megismeréséhez. A kutatók egyébként a korábbi mélytengeri expedíciók feljegyzéseit áttekintve számos más, a fajtól származó fogat azonosítottak, amelyeket 350 és 5570 méter közötti mélységből emeltek ki. Állításuk szerint azonban a mostani az első, amelyet végső nyughelyén dokumentáltak, ahogyan megtalálták.