Jelentős havazást hoz a Mikulás idén

Kedden ismét mediterrán ciklon érkezik, több helyen is jelentős havazásra számíthatunk.

Rendkívül mozgalmas volt az elmúlt hét időjárás szempontjából. Egy mediterrán ciklon hatalmas mennyiségű csapadékot hozott, csütörtökön és pénteken országszerte 30-60 milliméternyi eső hullott, sok helyen pedig vastag hó borította be a tájat.

Történelmi mennyiségű csapadék hullott, pont a hónapfordulón, kis túlzással ezért azt mondhatjuk, a novemberi és a decemberi átlag is megvolt két nap alatt

– mondja Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A ciklon nyomában sarkvidéki hideg érkezett a Kárpát-medencébe, két fagyos, de nyugodt napot okozva vasárnap és most hétfőn. A hét első napján sem kell számottevő csapadékra számítani, a legmelegebb órákban -3 és +4 fok köré emelkedik a hőmérséklet, éjjel -6, -1 fokot mérhetünk. A kedd tehát fagyosan indul, napközben -1 és +7 fokig melegszik a levegő, délutántól pedig nyugatról egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat.

Eleinte esőnek indul, éjjel viszont nyugaton átvált havazásba. Jelentős mennyiségű hó elsősorban a nyugati országrész, magasabban fekvő tájain, a Soproni- és a Kőszegi-hegységben, illetve a Bakonyban várható, itt síkvidéken is havazás valószínű. Megmaradó hórétegre számíthatunk a Pilisben és a Budai–hegységben is, ám a középső országrész alacsonyan fekvő régióiban a csapadék halmazállapota még bizonytalan.

Kedd éjszakától csütörtök délelőttig átlagosan 5-15 centi friss hóra számíthatunk a nyugati tájakon, valamint a Bakonyban, a Pilisben és a Budai-hegységben.

A csapadékzóna lassan halad majd kelet felé, de halmazállapota ekkor már nagyon bizonytalan, ma még nem látszik, hogy milyen arányban éri majd hó és eső Kelet-Magyarországot. A hőmérséklet csúcsértékei a hét közepére már 0 fok fölé emelkednek, hajnalra -3 és +3 fok körüli értékekkel számolhatunk. A ciklon péntekre hagyja el hazánkat, a hőmérséklet a hóval borított tájakon napközben is fagypont alatt maradhat, míg máshol 2-6 fokot mérhetünk. Szombaton aztán újabb mediterrán ciklon érkezik, folytatódik a csapadékos, változékony idő, ám a részleteket illetően nehéz bármit is mondani. Ami biztos, hogy a magasban enyhébb légtömegek érkeznek.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.