Napok kérdése, és itt az igazi tél

Egyelőre marad a változékony idő, de hétfőtől komoly változás elé nézünk.

Rendkívül változékony idővel teltek az elmúlt napok, esőben, havazásban, havas esőben, erős szélben és napsütésben egyaránt volt részünk. Az izgalmakat továbbra is az okozza, hogy épp felettünk hullámzik a poláris örvény – itt írtunk részletesen arról, hogy mi is ez a jelenség – és a hét időjárását is nagyrészt ez befolyásolja. Utána azonban:

A jelenlegi nyugati áramlás északira fordul, és jelen állás szerint jövő hétfő magasságában egyik napról a másikra betör a tél a Kárpát-medencébe

– mondja Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Igazi tél

A legfrissebb modellszámítások szerint ugyanis november 23., azaz csütörtök környékén viharciklon alakul ki a Jeges-tenger felett, amely „kegyetlen hideget” zúdít Európa északi egyharmadára. A ciklon Skandinávián, a Balti-tenger térségén keresztül éri el Oroszországot, útja során mindenhol -8, -10 Celsius-fokra csökken a napi középhőmérséklet.

Minket is „meglegyint”, de eleinte a meleg előoldalán leszünk, a hideg vasárnap, de inkább jövő hétfőn tör be térségünkbe. A mostani állás szerint pedig hatására:

megérkezik az igazi tél nulla fok körüli napi maximumokkal és havazással.

Addig marad a változékonyság

Visszatérve a jelenhez, a következő napok időjárását egy nyugat-európai hidegbetörés alakítja. Ez egy mediterrán ciklont gerjeszt, ami szinte példátlan módon dél felé veszi az irányt, a hét második felében Algéria és Tunézia magasabban fekvő tájain hó eshet, míg a Balkán középső és keleti részén szaharai por érkezik majd a csapadékkal.

Itthon azonban e jelenségnek is csak közvetett hatásait érezzük. Hétfőn és kedden még 9-15, 7-12 fokos csúcsokat mérhetünk, az éjszakák fagypont körül alakulnak. Szerdán már országszerte 10 fok alatt maradnak a maximumok, megerősödik a szél és már záporok, hózáporok is kialakulhatnak.

A csütörtök ígérkezik a hét leghidegebb napjának, éjszaka országszerte fagy (-9 és -1 fok) várható, és a hőmérséklet napközben sem éri el a 10 Celsius-fokot, majd péntektől napról napra pár fokos emelkedést tapasztalhatunk. Az előttünk álló napokban a napsütés mellett sok lesz a felhő, általában élénk a szél, és elszórt csapadék, néhol záporok, hózáporok várhatók.

A jövő hét pedig előre láthatóan téli időjárással indul, és amennyire most ellátni, azaz december 4-éig ez nem is változik majd.