Délután már hó is eshet

Erős szél és sok eső jön, északnyugat felől pedig jóval hidegebb, fagyosabb légtömeg érkezik.

Pénteken hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat, kimondottan szeles időnk lesz jókora csapadékkal, néhol 15-20 mm-nyi eső is eshet – írja az Időkép.hu. Emellett az is benne van a pakliban, hogy esetleg délen megdörren az ég, valamint a délutáni óráktól északkeleten, a hegyekben újra átválthat havas esőbe, havazásba az eső.

Elsősorban Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység magasabb részeit boríthatja pár centi friss hó.

Péntek délutánra ugyanis észak-északnyugat felől eláraszt bennünket a jóval hidegebb, fagyosabb levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész Dunántúlra, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyére kiterjedő veszélyjelzést adott ki: a Dunántúlon nagy területen lehetnek viharos (általában 60-80 km/órás, a magasabban fekvő részeken és a Balaton környékén ezt meghaladó) széllökések. Az ország déli felén egy-egy zivatar kialakulása nem zárható ki, valamint a napi csapadékösszeg is elérheti, meghaladhatja a 20 mm-t egyes helyeken az ország keleti felén.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint szombaton általában felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, de keleten felhősebb idő valószínű. Csökkenő csapadékhajlam mellett néhol előfordulhat eső, zápor. A hegyekben havas eső, hózápor is lehet, az északnyugati szél sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, a legmagasabb nappali érték 3 és 8 fok között alakul.