Legendás uralkodó csarnokára bukkanhattak

Hatalmas, bronzkori épület maradványait tárták fel Németországban.

Hatalmas csarnok maradványaira bukkantak Hinz király bronzkori sírhalmának közelében a németországi Seddiner Seenél – írja a Heritage Daily. Hinz a Prignitz nevű régió uralkodója volt, államáról és alakjáról keveset tudni, a legenda szerint mindenesetre aranykoporsóban temették el. Állítólagos nyughelye, amely az időszámítás előtti 9. századra datálható, Közép-Európa északi részének egyik legjelentősebb korabeli lelőhelye.

2023 tavasza óta a Brandenburgi Műemlékvédelmi Hivatal a Göttingeni Egyetem régészeivel együttműködve kiterjedt ásatásokat folytat a királyi sírhalom körül. A munka során a kutatók egy 31-szer 10 méteres csarnok nyomaira bukkantak, amely az időszámítás előtti 9-10. századból származik. A szakértők szerint a lelőhely nemcsak Németországban, hanem egész Európában különlegesnek számít.

„Ez a legnagyobb ilyen jellegű épület” – mondta Dr. Immo Heske, a Göttingeni Egyetem munkatársa. A kutató hozzátette, a korszakból csupán négy épület ismert, amely hasonlóan széles.

A régészek elképzelhetőnek tartják, hogy a csarnok Hinz király gyülekezési helyéül szolgált.

Az építmény eredetileg 7 méter magas lehetett. A struktúrát agyaggal borított fából emelték, több emelete lehetett, közepén pedig tűzhely állt.