Ősi nyelveket támasztott fel a mesterséges intelligencia

Ha nem hallott még sumérul, vagy akkádul beszélő embert, itt az alkalom.

Az emberiség több évezreden átívelő történelme során számos nyelv vált már az idő martalékává, és bár van néhány holt nyelv, amit a mai napig beszélnek, sokról azt sem tudni már, hogyan hangzott valójában. Szerencsénkre azonban a mesterséges intelligencia segítségével sikerült feltámasztani néhányat – írja az IFLScience.

A videókat az Equator AI elnevezésű YouTube-csatorna tulajdonosa készítette, aki állítása szerint arra törekszik, hogy megőrizze és felelevenítse az emberiség múltját, közelebb hozva és érthetőbbé téve azt korunk embere számára. A videók többek között az óangol, az akkád, a sumér és az ősi kínai nyelveket mutatja be.

Különösen figyelemre méltó lehet az angolul beszélők számára, hogy mennyire eltér a régi angol a napjainkban használttól. Ez a szakértők szerint a Nagy magánhangzócsúszásnak köszönhető, ami a 15. és a 18. század közöttre volt tehető. A középangol időszakban az angol nyelv szavait többé-kevésbé úgy ejtették, ahogy le volt írva.

A nagy magánhangzócsúszás idején azonban egyes magánhangzók ejtése változott. A helyesírás nem sokkal később lezajló sztenderdizációja idején azonban még erős volt a középangol hatás, ezért tér el a mai angol helyesírása jelentős mértékben a kiejtéstől.