Korábban nem látott, értékes anyagra bukkantak Kínában

Az új érctípus egy igen keresett ritkaföldfémet tartalmaz.

Kínai szakértők egy korábban nem látott érctípust fedeztek fel, amely egy, szupravezető tulajdonságai miatt igen keresett ritkaföldfémet tartalmaz – írja a Live Science. A nióbobaotitnak nevezett érc nióbiumból, báriumból, titánból, vasból és kloridból áll.

A nióbium egy világosszürke fém, amelyet jelenleg főként acélgyártásban hasznosítanak: képes anélkül erősíteni a vasat, hogy jelentős súlyt adna az anyaghoz. Az elemet más ötvözetek előállításához is felhasználják, és részecskegyorsítókban és más fejlett tudományos berendezésekben is jelen van, mivel alacsony hőmérsékleten szupravezető.

Az új lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városánál fekvő Bajan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án. A Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat (CNNC) szerint a barnás-fekete érc a 17. új típus, amelyet itt fedeznek fel, és egyike a régióban feltárt 150 új ásványnak.

Az érc jelenléte különösen fontos lehet Kína számára, mivel az ország felhasznált nióbiuma 95 százalékát importálja.

„A nióbium mennyiségétől és minőségétől függően Kína önellátóvá válhat” – mondta Antonio H. Castro Neto, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa.

Jelenleg a ritkaföldfém legnagyobb termelője Brazília, Kanada jóval lemaradva a második helyen áll. Az anyagra a jövőben még nagyobb kereslet mutatkozhat, mivel sok szakértő dolgozik a nióbium-lítium és nióbium-grafén akkumulátorok kifejlesztésén. Az ilyen berendezésekkel csökkenhet az akkumulátorokhoz köthető tűzesetek száma, a nióbium-lítium eszközök ráadásul gyorsabban és gyakrabban is tölthetőek lehetnek.