Ezért csukatta le Mátyás király a nagybátyját

A várakozással ellentétben Mátyás rendkívül tettre kész és önfejű uralkodónak bizonyult.

Mivel Hunyadi László kivégzésekor Mátyás kiskorú volt, majd Prágában raboskodott, anyai nagybátyja, Hunyadi János barátja és legerősebb szövetségese, Szilágyi Mihály lett a család, illetve a Hunyadi-Szilágyi liga feje. Amikor pedig 1457-ben, V. László halálával a trón megüresedett, Mihálynak oroszlánrésze volt Mátyás királlyá választásában az ő kormányzósága mellett. Hálából a hazatérő 15 éves uralkodótól besztercei grófi címet kapott, ám a két rokon közötti harmonikus viszony hamarosan tovaszállt – írja a Rubicon.hu.

Wikipedia

A konfliktus egyik oka az volt, hogy új uradalmának lakossága cseppet sem szívelte Szilágyit, aki heves vérmérsékleténél fogva véres módszerekkel tett és tartott rendet, ami nem nyerte el a király tetszését. Ennél is fontosabb volt azonban, hogy a várakozással ellentétben Mátyás rendkívül tettre kész és önfejű uralkodónak bizonyult, aki szemmel láthatóan nem akarta kivárni azt az öt évet, míg nagybátyja kormányzói mandátuma megszűnik. A király viselkedése nyomán a két férfi viszonya olyannyira elmérgesedett, hogy 1458 nyarán, Simontornyán Szilágyi szövetségre lépett a Garaiakkal. A jelek szerint ez a szerződés Mátyás figyelmét is felkeltette, ugyanis az uralkodó 1458 őszén tiszai táborába rendelte nagybátyját, október 8-án pedig

vasra verette, és Világos várába záratta az idős hadvezért.

Tíz hónapon keresztül maradt fogságban, amikor hű szolgálóinak és jobbágyainak köszönhetően 1459 augusztusában megszökött: egy török támadásról szóló híreszteléssel elcsalták az őrséget a várból, így Szilágyi megszabadulhatott láncaitól. Hamarosan követeket küldött Mátyáshoz, aki egy hónappal később szívélyesen fogadta rokonát, majd rábízta Erdély és a Délvidék irányítását, valamint a török elleni háború vezetését is. A lemondatott gubernátor már 1460 során hadjáratot indított Szerbiába, ám egy balszerencsés ütközetben seregével együtt fogságba esett. Konstantinápolyba hurcolták, ahol II. Mehmed parancsára fejét vették.