Egyre közelebb kerülünk az öregedés megértéséhez és lassításához

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai.

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, ráadásul egy olyan folyamatot is azonosítottak, amely lelassíthatja azt – írja az MTI az intézmény közleménye alapján.

Vellai Tibor és Sturm Ádám kutatása szerint az állhat az öregedés hátterében, hogy a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat. Ezen transzpozábilis elemek ellen szolgál védelemmel a szakértők által azonosított folyamat, a Piwi-piRNS útvonal. Ez olyan sejtekben vagy élőlényekben található meg, amelyek nem öregszenek, például a rákos őssejtekben.

Amikor az ELTE kutatói a Caenorhabditis elegans nevű féregben bekapcsolták ezt védelmet, az állat 30 százalékkal tovább élt. Így tehát kutatásuk bebizonyította, hogy a transzpozábilis elemek aktivitásának szabályozása valóban meghosszabbíthatja az élettartamot, ami arra utal, hogy ezek a mobilis DNS-elemek döntő szerepet játszhatnak az öregedési folyamatban.

A genetikusok emellett speciális, N6-adenin metilációnak nevezett módosításokat fedeztek fel a férgek DNS-ében, amelyek növelik a transzpozábilis elemek aktivitását, vagyis hozzájárulnak az öregedéshez. A szakértők szerint ez az epigenetikai módosítás megnyithatja az utat egy olyan módszer előtt, amely képes meghatározni az életkort a DNS-ből, ez pedig a rendőrségi nyomozásokban is hasznos lehet.