Hatalmas becsapódási krátert találtak egy hegyen

Egyelőre nem tudni, pontosan mikor történt az ősi becsapódás.

Egy új tanulmány alapján egy ősi becsapódási kráter az az 1,4 kilométer széles horpadás, amely egy kínai hegyen található – írja a Live Science. A mélyedés az ország északkeleti részén, az észak-koreai határtól nem messze helyezkedik el.

Ez az első ilyen típusú képződmény, amelyet egy hegytetőn fedeztek fel.

A szakértők nem tudják pontosan, hogy mikor alakulhatott ki a formáció, a becsapódás viszont két részre, Első- és Hátsó-Baicsifengre osztotta a hegyet. A csúcsoknál olyan sziklák találhatóak, amelyek egy űrobjektum pusztításáról árulkodnak.

A kutatókat egy ideje foglalkoztatja a hatalmas horpadás, illetve a körülötte lévő, törmelékszerű homokkődarabok. Ming Csen, a kínai Nagynyomású Tudományos és Technológiai Fejlett Kutatási Központ munkatársa és kollégái a közelmúltban mintákat gyűjtöttek be a kráterből, és felmérték azok kvarcásványait.

Az extrém nyomás és hő hatására – mint amilyen egy becsapódáskor keletkezik – a kvarc egyedi módon deformálódik. A csapat erre utaló jeleket keresett, és több tucat árulkodó eldeformálódásra bukkant.

A krátert alkotó gránit 150-172 millió évvel ezelőtt jött létre, az ütközés valamikor ezt követően történt. A pontos datálás egyelőre ismeretlen, de egy másik kínai becsapódási helyszínnél, a Jilani-kráternél hasonló időjárás okozta minták figyelhetőek meg. Ez alapján a két formáció hasonló korú, mintegy 49 ezer éves lehet.

Kínában ezt megelőzően mindössze két becsapódási krátert azonosítottak. A harmadik a szintén Csenék által leírt Hsziujani-kráter.