Ősi mágia nyomaira bukkantak

Olyan tárgyakat fedeztek fel egy izraeli zarándokút mellett, amelyeket mágiához használhattak több száz éve.

Egy friss tanulmányban Itamar Taxel, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa és kollégái olyan leleteket mutatnak be, amelyeket több száz évvel ezelőtti használtak varázslatokhoz – írja a Heritage Daily. A tárgyak az 1990-es években kerültek elő a dél-izraeli Eilat térségében, egy egykori zarándokút mentén.

A helyszínen kavicsokat tartalmazó, agyagból készült csörgőket, miniatűr füstölőoltárokat, kvarckavicsokat és egy női alakot ábrázoló szobrocskát tártak fel. A szakértők úgy vélik, hogy a térségben fekvő, a zarándokok kiszolgálására emelt táborhelyeket és épületeket a mamlúk és az oszmán korszakban, a 13-14. században emelték.

A kutatók a leleteket vizsgálva arra jutottak, hogy azokat mágikus szertartásokhoz használták.

Taxel szerint a felfedezés arról árulkodik, hogy a korai oszmán korban az emberek a hivatalos hit mellett népi varázslókhoz is fordultak.

A korabeli források is alátámasztják, hogy a rítusok iránt mindenféle társadalmi rétegben volt igény. Úgy tűnik, hogy a korabeli, Mekkába és Medinába vagy más helyszínekre zarándokoló muszlimok is éltek ilyen szertartásokkal.

A vizsgálat alapján a tárgyak Egyiptomból származnak. Különlegességük nemcsak nagy számukban rejlik, hanem abban is, hogy nem egy állandó településen, hanem egy átmeneti helyszínen kerültek elő.