Kétezer évig is élhet ez a különleges állat

Bemutatjuk a Föld legöregebb állatait.

Állati léptékben nem feltétlenül jelent sokat egy emberöltő, ugyanis vannak olyan egyedek, amelyek akár több száz évig is elélhetnek. A legismertebb ezek közül a grönlandi cápa, amelynek legidősebb feljegyzett példánya 507 éves volt – írja az IFLScience.

Ez az elképesztő élethossz azonban még mindig messze van a csúcstartótól. A kutatók 2015-ben fedezték fel az eddigi legnagyobb szivacsot, 2133 méterrel a tenger felszíne alatt Hawaii-on. Az ehhez hasonló hatalmas organizmusok lassan növekednek, ami azt jelenti, hogy nagyon idősnek kell lenniük ahhoz, hogy ilyen méretet érjenek el.

Ez a szivacs 3,7 x 2,1 méteres volt, és bár pontos korát nem erősítették meg, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése szerint  több mint 2300 évig élhet egy szivacs.

Egy másik kis élőlény, amely különösen érdekes, nem más mint a halhatatlan medúza. A Turritopsis dohrnii valamivel kisebb, mint egy kisujjköröm, és ahogy a nevük is sugallja, az igazi különlegességük,  hogy a szó konkrét jelentését tekintve nem halnak meg.

Amikor a halhatatlan medúzák megsérülnek vagy éheznek, a tengerfenékre zuhannak, és bomlásnak indulnak. A hagyományos értelemben vett haldoklás helyett azonban sejtjeik újraegyesülnek, és polipokat hoznak létre, ami a medúzák legkorábbi életszakasza. Ez teszi őket “biológiailag halhatatlanná.