Ezért fontos, hogy napközben is aludjunk egy kicsit

Pár perc plusz alvással évekkel is megfiatalíthatjuk az agyunkat.

Korábbi tudományos kutatások szerint nem biztos, hogy jót jelent, ha napközbeni hosszú időre lepihenünk, az ugyanis az Alzheimer-kór korai tünete lehet. Azóta több, ennek ellentmondó eredmény is napvilágot látott: egy friss, brit és uruguayi kutatók által végzett tanulmány szerint egy félórás szunyókálás segíthet megvédeni az agy egészségét az öregedés során, ez a gyakorlat ugyanis összefüggésbe hozható a nagyobb agytérfogattal – írja a Guardian.

Az eredmény azért is különösen érdekes, mert az agyzsugorodást korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alvásproblémákkal.

A Sleep Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány során 35 ezer, 40 és 69 év közötti ember genetikai, életmódbeli és egészségügyi adatait elemezték. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy azok a genetikai variánsok, amelyek összefüggésbe hozhatók a napközbeni szunyókálással, hatással vannak-e az agy egészségére.

Az eredmény pedig azt mutatta, hogy azok agya, akik rendszeresen beiktatnak rövidebb pihenőket akár munka során, átlagosan 2,6–6,5 évvel fiatalabb, mint azoknak, akik nem állnak meg a nap folyamán. A kutatók ajánlása szerint legfeljebb 30 perces szunyókálás lehet hatékony az agy egészsége szempontjából. Megszokott módon persze a tudósok jelezték: a vizsgálat nem elég alapos, ezért a jövőben további kutatásokat kell majd végezni a témában.