Rejtély, kik készíthették ezeket a 300 ezer éves fegyvereket

Nem egyszerű kihegyezett fadarabról, hanem egy gondosan megmunkált, igényes vadászfegyverről van szó.

Egy nagyjából 300 ezer éves, gondosan elkészített, igényes vadászfegyver azt bizonyítja, hogy az ősi korok embereinek meglepően jó famegmunkáló képességei voltak – írja az IFLScience. Egy új tanulmány szerzői alaposan megvizsgálták az 1994-ben felfedezett fafegyvert kitűnő szakértelemmel alkották meg.

A rövid, mindkét végén hegyes botot dobófegyverként használták, ezért úgy kellett elkészíteni, hogy jól repüljön. Ennek érdekében az alkotók gondosan választották ki a legmegfelelőbb formájú lucfenyő ágakat, amelyeket aztán kiszárítottak, kérgüket pedig lehántották.

A kutatók szerint a vizsgálatok egyértelműen megmutatták, hogy az ősi korok emberei nem egyszerűen kihegyeztek egy botot, amelyet a földön találtak, majd állatok felé hajították, hanem kifinomult, aerodinamikus és a kézbe jól illeszkedő vadászfegyvereket alkottak, amelyeket többször is használtak, mielőtt elvesztek.

A szakértők úgy vélik, ezekkel az eszközökkel akár 30 méteres távolságból is elejthettek egy prédát, és a kicsi, gyors állatok elkapására használhatták, amihez a hosszú lándzsák nem voltak alkalmasak.

Volker Minkus

Ezek a lándzsáknál sokkal könnyebb dobófegyverek arra is jók lehettek, hogy megtanítsák a gyermekeknek a vadászatot, akik nagyobb fegyvereket még nem bírták el.

A kutatók szerint rejtély, hogy pontosan melyik emberfaj készíthette ezeket a mesterien megmunkált eszközöket. Elképzelhető, hogy a neandervölgyi  emberek alkotásai voltak, de az is lehet, hogy a Homo heidelbergensis képviselői fabrikálták.