Ötméteres óriáskígyót találtak, 60 tojás volt benne

A floridai Evergladesben óriási problámát okoznak az invazív pitonok.

Egy hatalmas szalagos tigrispitonra bukkantak Floridában, a nőstény testében 60 tojás volt – írja a Live Science. Az állatnak még néhány napra lett volna szüksége a tojásrakáshoz.

Az 5 méter hosszú példányt Mike Kimmel fogta be, illetve pusztította el az Everglades régiójában.

A szakember az Instagramon azt írta, egy ekkora kígyó bármit el tud pusztítani a környéken, ahogy ezt már ő is bizonyította: három alkalommal sikerült aligátorokat megmentenie a pitonoktól.

Az Everglades egy vizes élőhelyekből álló terület, amely elképesztő biológiai sokféleségéről híres. A Délkelet-Ázsiából származó szalagos tigrispiton az Evergladesben invazívnak számít, az állatkereskedelem révén bukkant fel. A kígyók az 1980-as évektől kezdtek el szaporodni, miután elszöktek vagy elengedték őket. A faj súlyos károkat okoz a helyi állatoknak, éppen ezért minden eszközzel próbálják kiszorítani.

A pitonok humánus vadászata legális, sőt még versenyeket is szoktak rendezni a vadászok számára. A becslések alapján a régióban több tízezer egyed él, hogy pontosan mennyi, az nem tisztázott. 2000 óta több mint 17 ezer példányt fogtak be.

A populáció szabályzásának egyik nehézsége, hogy igen szapora fajról van szó, egy nőstény egyszerre akár száz tojást is rakhat. Éppen ezért a tojásokat hordozó egyedek megtalálása különösen fontos.