Ritka, rózsaszín sáskát talált egy férfi a kertjében

A hasonló példányok nehezebben rejtőznek el, ezért könnyen a ragadozók áldozatává válnak.

Ritka, rózsaszín sáskát talált egy walesi amatőr fotós saját kertjében – írja a BBC. A 65 éves Gary Phillips épp virágokat metszett llandegfani otthonánál, amikor megpillantotta a különös rovart. Az állat nem volt túl nagy, színezete miatt viszont megragadta a tekintetét.

Egyes szakértők szerint egy-egy embernek nagyjából 1 százalék esélye van arra, hogy életében láthasson hasonló egyedet.

A példány egy közönséges rétisáska volt, a jellemzően zöldes és barnás színezetű faj a Brit-szigetektől az Urálig, Skandináviától Anatóliáig előfordul.

A különleges árnyalatért egy genetikai mutáció felelős. Az élénk színekből adódóan az ilyen sáskák nehezen tudnak elrejtőzni a ragadozók előtt, ezért nagyobb eséllyel pusztulnak el. A ritka genetika mellett ez is csökkenti az észlelés esélyét.

Paul Hetherington, a Buglife nevű természetvédelmi szervezet munkatársa szerint a Phillips által megörökített példányra eritrizmus jellemző. Ez a túl sok vörös pigment, illetve a túl kevés fekete pigment termelődésével jár.

A rózsaszín külső nem előnyös egy sáska számára, hiszen megnehezíti az elrejtőzést a növényzetben – igaz, nyáron, amikor a fű színe hajlamos megváltozni, javulnak az esélyei. Hetherington szerint alapvetően nem könnyű hasonló egyedeket felfedezni, de ha az ember aktívan, célzottan keresi őket, egészen nagy valószínűséggel bukkanhat rájuk.