Ezek voltak a náci főbűnösök utolsó szavai

Összesen 12 halálos ítélet született 1946-ban Nürnbergben: tíz személyt akasztottak fel, ketten már korábban öngyilkosok lettek.

Az 1945 novemberében kezdődő nürnbergi perben a Nagy-Britannia, Franciaország, a Szovjetunió és az Egyesült Államok által létrehozott Nemzetközi Katonai Törvényszék a legyőzött náci Németország 24 prominens katonai, politikai és gazdasági vezetőjének felelősségét vizsgálta a második világháború rémtetteiben. Az eljárás tíz hónapig húzódott, 12 főt halálra ítéltek, hetet börtönbüntetésre, hármat felmentettek, kettő pedig eredmény/ítélet nélkül zárult – részletek itt olvashatók a Rubicon.hu-n.

A kivégzéseket 1946. október 16-án tartották, a korabeli sajtóhíreket feldolgozó Huszadikszazad.hu-n olvasható beszámoló szerint az elítéltek utolsó délutánjukat levélírással töltötték, utolsó vacsoraként burgonyasalátát, mártást és fekete kenyeret kaptak. A náci főbűnösök kivégzését éjfél után 1 órakor kezdték meg és az hajnali 2 óra 45 percig tartott, a halál beálltáig mindegyikük jó 10-20 percet szenvedett a kötélen, mire beállt a halál. Utolsó szavaik pedig a következők voltak:

Hermann Göring az ítélet végrehajtása előtt öngyilkosságot követett el, Martin Bormannt pedig távollétében ítélték halálra – nem tudták, hogy ekkor már halott volt, még ’45 májusában lett öngyilkos.