Most fedezték fel ezeket az állatokat, de máris kihalhatnak

Több mint 5000 új mélytengeri fajt fedeztek fel, egy új szabályzat azonban máris veszélybe sodorhatja őket.

Több mint 5000 új fajt fedeztek fel a Csendes-óceán mélyén, a Clarion-Clipperton-zóna (CCZ) környékén, de hamarosan ki is halhatnak – írja a Live Science. A CCZ egy hatalmas törészóna, amely Mexikótól egészen Hawaiig húzódik, mintegy 6 millió négyzetkilométeren keresztül.

Ebben a térségben a felszíntől 4-6 kilométerre található tengerfenék mangánban, kobaltban, nikkelben és ritkaföldfémekben gazdag, így a mélytengeri bányászat elsődleges célpontjává vált. A nyersanyag-kitermelés azonban veszélyeztetné az óceán élővilágát, hiszen nagymértékű fény- és zajszennyezéssel jár, továbbá rengeteg hulladékot termel.

Egy új tanulmány szerint a Clarion-Clipperton-zóna közelében nagyjából 6000-8000 állatfaj élhet, amelyeknek 88-92 százaléka egyelőre nem ismert. A szakértők 5580 állatfajt azonosítottak eddig a térségben, ezek közül 5142 teljesen új faj.

Ezen fajok jelentős része ráadásul kizárólag ezen a területen él, a Földön sehol máshol nem találhatóak meg. A CCZ semelyik ország fennhatósága alá nem tartozik, az ENSZ Nemzetközi Tengerfenék Hatósága (ISA) rendelkezik felette. A területen jelenleg szigorúan tilos a mélytengeri bányászat, az ISA-nak azonban 2023 júliusától joga lehet engedélyt adnia cégeknek erre, amennyiben a tagállamok jóváhagyják az új bányászatra vonatkozó szabályrendszert.