A Marsról kap ma üzenetet az emberiség

Rengetegen dolgoznak majd az üzenet dekódolásán.

Május 24-én megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor egy ilyen bolygóról érkezik üzenet a Földre. Az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondájáról magyar idő szerint este 9 órakor küldenek el egy rejtélyes üzenetet a bolygónkra – írja az IFLScience.

Ezt követően nagyjából 16 perccel érkezik majd meg hozzánk a jel, amelyet dekódolni kell. Az üzenet észlelésében és megfejtésében három obszervatórium vesz részt, akik a SETI-közösség (Search for Extraterrestrial Intelligence, magyarul földönkívüli intelligencia keresése) segítségét kérik a megoldásban.

Az üzenetet Daniela de Paulis művész, és csapata alkotta meg, akik ezzel szeretnék tesztelni, mi történne, ha tényleg felvenné egy idegen faj a kapcsolatot az emberiséggel. 

Az üzenet dekódolásában közreműködni kívánó személyek hozzáférhetnek majd egy külön erre a célra létrehozott Discord-szerverhez és egy külön portálhoz is, ahol minden információ a rendelkezésükre áll majd. Franck Marchis, a SETI Intézet vezető csillagásza szerint egy ilyen kísérlet már régóta érett, ugyanis bár 60 éve kutatunk már földkívüli élet után, sosem teszteltük, mi lenne ha találnánk erre utaló nyomokat.