Az OMSZ lecserélte a hőség szót

Tették ezt az egyértelműség jegyében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az egyértelmű és egységes kommunikáció jegyében ezentúl hőség helyett magas középhőmérsékletre adja ki a figyelmeztető előrejelzéseket. Mindezt azért, hogy egyértelműbb legyen: a hőségriasztást a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, az országos tisztifőorvos rendeli el figyelembe véve az OMSZ előrejelzéseit, veszélyjelzéseit.

Meteorológia: magas hőmérséklet három szintje

Eddig ugyanis a meteorológiai szolgálat is hőségre figyelmeztetett, ám valóban adhatott okot félreértésre az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztással. Nézzük először előbbit, ahol csak a hőség szó változott magas középhőmérsékletre (vagyis a hőmérséklet adott napi középértéke), a küszöbértékek változatlanok:

Országos tisztifőorvos: figyelmeztetés, riasztás, riadó

Ehhez képest a tisztifőorvos által kiadott hőségriasztás fokozatai, amelyek egyelőre változatlanok:

A meteorológiában egyébként gyakran találkozhatunk további, a hőmérséklettel kapcsolatos fogalmakkal: nyári nap, ha adott napon a hőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot; hőségnap, ha eléri vagy meghaladja a 30 fokot; illetve forró nap, amennyiben a legmagasabb hőmérséklet adott napon eléri vagy átlépi a 35 Celsius-fokot.