25 év után ismét szabad az állatkísérlet az Egyesült Királyságban

Rengetegen tiltakoznak a döntés ellen.

A brit kormány az uniós jogszabályokat lekövetve 25 év után ismét engedélyezi az állatkísérletek használatát kozmetikai termékek esetében – írja az IFLScience. A bejelentést követően több kozmetikai cég és állatvédő csoport is elítélte a döntést.

A javaslatot a brit Legfelsőbb Bíróság is megvizsgálta, és azt találta, hogy az összefüggésben van az EU-s joggal. A belügyminisztérium szóvivője a BBC-nek azt nyilatkozta, a kormány elkötelezett továbbra is elkötelezett az állatok tudományos célú védelme mellett.

A bejelentést követően a Cruelty Free International által írt levélben több mint 80 kozmetikai cég elítélte el az Egyesült Királyság vezetését, amiért elszalasztotta a lehetőséget a szükségtelen, pusztán kozmetikai célú állatkísérletek megakadályozására.

Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely 1998-ban megtiltotta a kozmetikumok és kozmetikai összetevők állatkísérletek által történő tesztelését. Ezt később az Európai Uniós is bevezette, azonban 2020-ban az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) egy új rendszer vezetett be, amely megkövetelte a sminkek összetevőinek tesztelését. Ehhez pedig legtöbbször állatokat használnak annak ellenére is, hogy fejlettebb technológiai alternatíva is rendelkezésre áll.