Meglepő anyagból készültek Benin kincsei

A benini bronzokat a 19. században lopták el a gyarmatosítók.

Egy friss tanulmány alapján az egykori afrikai Benini Királyságból származó, benini bronzokként emlegetett műkincsgyűjtemény számos darabja olyan sárgarézből készült, amelyet több ezer kilométerrel arrébb bányásztak ki – írja az MTI. Az alapanyagok a mai németország területén fekvő Rajna-vidékről, a Köln és Aachen közöti területről származnak.

A benini bronzok több ezer tárgyból állnak, a leletek az egykori Benini Királyságban, a mai nigériai Edo államban található királyi palotából kerültek elő.

A műkincseket a 19. század gyarmatosítói lopták el, később a világ különböző műgyűjteményeibe, múzeumaiba kerültek.

A kutatók most megállapították, hogy a felbecsülhetetlen értékű műalkotások számos darabja a Németország nyugati részéből származó sárgaréz manillák (karkötők) beolvasztásával készült. A manillákat a 15. századtól kezdve egész Nyugat-Afrikában fizetőeszközként használták, például a rabszolgákért fizettek velük. Sok ilyen karkötőt találtak olyan elsüllyedt hajóroncsokon, amelyeken rabszolgákat szállítottak.

Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A kutatók az Atlanti-óceán mélyén talált öt hajóroncsról előkerült 67 manillát vizsgáltak meg. Mint kiderült, a tárgyak a 16-19. században készültek. A Tobias Skowronek, a Technische Hochschule Georg Agricola munkatársa által vezetett csapat a manillák ólomizotópjainak vizsgálata alapján állapította meg, hogy Németországból származott az anyaguk.

A benini bronzok az elnevezésük ellenére többségükben sárgarézből állnak. Anyaguk főként rezet és cinket, továbbá kisebb mennyiségben ólmot, ónt és más elemeket tartalmaz.

A kutatók azzal már tisztában voltak, hogy a bronzokhoz a manillák anyagát használták fel, de az csak most igazolódott, hogy a karkötők nagy része a Köln környékén bányászott sárgarézből jött létre.