Mérgezés: rengeteg kutya került életveszélybe Magyarországon

A lehullott, penészes dió óriási veszélyt jelent a kutyákra.

Az elmúlt hetekben rengeteg kutya került életveszélyes állapotban, miután penészes diót evett fel a földről, amely ősszel hullott le és ottmaradt a fák alatt – olvasható a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közleményében.Az avas dióban található penészgomba mérgezést okoz, amely a megfelelő kezelés nélkül akár végzetes is lehet. A mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, remegés, zihálás, zavart tudat, epilepsziaszerű görcsrohamok, magas testhőmérséklet. Aki ilyen tüneteket észlel a kutyáján, azonnal forduljon állatorvoshoz. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársai arra kérnek mindenkit, különösen figyeljen oda a kutyákra, aki teheti, szedje fel és helyezze a kukába a penészes diókat.

Az Alpha-Vet Állatkórház Facebookon oldalán számolt be arról, hogy naponta átlagosan három kutya érkezik hozzájuk diómérgezés miatt. A FeliCaVet Állatkórház szerint a tulajdonosok ilyenkor gyakran azt hiszik, hogy kedvencünknek epilepsziás rohama lehet, ugyanis jellemzően remegéssel, tikkeléssel, inkoordinált járással, görcsökkel kísért tüneteket mutatnak a kutyák, amelyek a méreganyag felvételét követő 30 percen belül jelentkeznek (ritkán akár órákkal később).

A tünetek súlyossága és a kórjóslat nagymértékben függ a felvett mennyiségtől illetve a penész toxintermelő képességétől. A terápia minden esetben tüneti, ugyanis speciális kezelés nincs. Enyhe tünetek esetén görcsoldás és infúziós kezelés, súlyos esetben gyomormosás és akár egy hosszantartó mesterséges kóma fenntartása is szükséges lehet.