Rejtélyes, több kilométer mély árokra bukkantak az Antarktisz alatt

Sokkal sekélyebb kanyonra számítottak a kutatók.

3500 méter mély árokra bukkantak az antarktiszi Denman-gleccser alatt – írja az IFLScience. A mélyedés ezzel a világ legmélyebb szárazföldi árkává lépett elő, azonban még így is csak harmadakkora, mint a Föld legmélyebb pontja.

A Nature Geoscience című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint az árkot 2019-ben fedezte fel egy nemzetközi glaciológuscsoport, akik az antarktiszi kontinentális vonalak feltérképezésén dolgoztak. Ennek eredménye az Antarktisz eddigi legrészletesebb térképe lett, amit az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont oldalán bárki elérhet.

A Denman-gleccser mellett az eredmények számos, eddig ismeretlen topológiai adatot tartalmaztak arra vonatkozóan, hogy mi rejlik az Antarktisz jege alatt. 

Bár a feltárt árok kétségtelenül mélynek mondható, az korántsem említhető egy szinten a Föld legmélyebb pontjaival. A legmélyebb mesterséges lyuk címét az oroszországi Kola Superdeep Borehole tartja, amely 12 262 méteres volt, mielőtt végleg lezárták. Ezt követi a Challenger Deep, a Mariana-árok legmélyebb pontja, 11 kilométeres mélységgel.