Lakható bolygót találhattak a szomszédban

A Wolf 1069b elnevezésű bolygó mindössze 31 fényévnyire található a Földtől.

Az elmúlt években hatalmas energiát fektettek az űrhivatalok az exobolygók felkutatásába, melynek eredményeként már több mint 5200 Naprendszeren kívüli bolygót találtak. Ezeknek azonban mindössze másfél százaléka hasonló súlyú, mint a Föld, és alig néhány olyan van, ami biztonságos távolságban kering a csillagától ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén.

Most azonban a lakható övezetben sikerült rábukkanni egy olyan rendkívül ritka bolygóra, amely akár életre is alkalmas lehet – írja a Science Alert. A németországi Max Planck Csillagászati Intézet (MPIA) Diana Kossakowski által vezetett csoportja csillagászati szempontból rendkívül közel, mindössze 31 fényévnyire azonosított egy vörös törpecsillagot, ami a Wolf 1069b nevet kapta.

A Föld tömegének 1,36-szorosát kitevő exobolygó a számítások szerint nagyjából 15-ször közelebb van a csillagához, mint a Föld a Naphoz.

Ennek ellenére a sugárzás mértéke, amit a bolygó kap, csak körülbelül 65 százaléka annak, ami a Földre jut a Napból. A csupasz, sziklás bolygón nagyjából mínusz 23 Celsius-fok körüli lehet a hőmérséklet, ami természetesen túl hideg a folyékony víz számára. Ugyanakkor a szimulációk szerint a bolygó csillaggal szemközti részén fellelhető lehet folyékony halmazállapotú víz.

Légkör nélkül azonban a folyékony víz amúgy is gőzzé változna. Márpedig a bolygónak nem túl erős a légköre, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a Földnél jóval gyengébb a mag által generált mágneses mező.

A kutatók végül felfedeztek még egy hibát, az árapály-záródást. Mint ismert, a Holdnak mindig ugyanaz az oldala néz a Föld felé. És mivel a vörös törpecsillagok lakható övezete rendkívül közel van a csillaghoz, a legtöbb ilyen, potenciálisan lakható exobolygó árapály-záródással bír. Így az egyik oldalon állandó nappal, míg a másikon folyamatosan éjszaka van. A további kutatások azonban egyelőre váratnak magukra, tíz éven belül ugyanis nem lesz olyan helyzetben, amelyben meg tudnánk figyelni.