Rejtély, mire való ez az ősi tárgy

Senki sem tudja, mire használták a római dodekaédereket.

Római kori tárgyra bukkant egy fémdetektoros férfi a Kortessem nevű belga településen. A rézötvözetből készült darabka, egy nagyjából 5-6 centiméteres, üreges dodekaéderből (12 szabályos ötszögből álló alakzat) származhat – írja az IFLScience. A furcsa tárgyról készült kép itt tekinthető meg.

Az elmúlt évszázadok során több mint 100 római dodekaédert találtak Európa szerte, mindegyikre ugyanazok a külső jegyek jellemzőek: a lapok közepén különböző méretű lyukak, a sarkokon pedig kis gömbök találhatóak. Úgy tűnik ezek a tárgyak kifejezetten fontosak lehettek a tulajdonosaik számára, ugyanis pénzükkel egy helyen tárolták, és némelyiken javítások nyomait is fel lehet fedezni.

Azt azonban senki sem tudja, mire is használták ezeket a különösön kellékeket.

Bár látszólag nagy volt a jelentőségük, nem esik szó róluk semelyik történelmi feljegyzésben vagy korabeli elbeszélésben. Egyes találgatások szerint mérőeszköz lehetett, mások úgy gondolják kötéshez használhatták, a Flamand Örökségvédelmi Ügynökség azonban úgy gondolja, ezek a találgatások tévesek.

A szervezet azt mondja, a dodekaéderek nem használati tárgyak voltak, sokkal inkább mágikus, vallásos jelentőségük lehetett. Ez megmagyarázná, miért találtak többet is temetkezési helyeken, illetve azt is, hogy miért tartották ekkora becsben az emberek.