Rejtélyes tenyérnyomot találtak egy várárokban

A száraz várárok feltárásakor bukkantak rá a középkorból származó emlékre.

Rejtélyes, a középkorban kőbe vésett tenyérnyomot találtak a Jeruzsálem körüli száraz várárok feltárásakor az izraeli régészek – írja az MTI. A rejtélyes tenyérnyomot a vízzel soha fel nem töltött egykori várárok falán találták, amely az 1099-es keresztes hódítás előtti muszlim időkben Jeruzsálem várfalait kívülről biztosította.

A mai várfal melletti I. Szulejmán szultán utca felújítása során találtak régi korok építészeti nyomaira, ezért hívták ki a régészeket, akik egy, a 10. században már fennálló, de talán korábban épített száraz árok maradványait tárták fel. A várost egykor körülvevő árkot védelmi okokból építették, hogy megfékezze a lovakon és ostromgépezettel érkező középkori hódítókat.

A korabeli feljegyzések szerint a keresztes lovagok ostromuk kezdete előtt feltöltötték ezt az árkot, hogy eszközeikkel és katonáikkal közelebb kerülhessenek a falakhoz.

A nagyvilágban általában feltöltötték vízzel a várárkokat, azonban a Szentföldön található középkori, többször a keresztesek építette várak körül száraz árkok húzódtak, mert nem volt víz a megtöltésükhöz.

A középkorban, a 10. századtól felhúzott falak sokkal erősebbek voltak a maiaknál, és már korábban is hatalmas árok vette körül ezeket – mondta Amit Ram, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) jeruzsálemi igazgatója. Kiemelte: a középkori hódítóknak egy mély árkon és két vastag falon kellett áthaladni, miközben a város védői tüzet és kénkövet záporoztak a falakról. A város erődítményei között ráadásul rejtett alagutakra is bukkantak még korábban.