A tudomány szerint ilyen kő kell az igazán látványos kacsázáshoz

A szakértők olyan módszert találtak, amellyel egyetlen nagy, igazán látványos kacsázás érhető el.

Egy új tanulmányban a szerzők egy olyan kőtípust azonosítanak, amely tökéletes a látványos kacsázáshoz – írja a The Guardian. Sokan a lapos, nagyobb köveket részesítik előnyben, ha messzire akarnak dobni, a kutatók matematikai modellje viszont azt mutatja, hogy érdemes más típust választani a még látványosabb eredmény érdekében.

A szakértők szerint a nehezebb, burgonya alakú kövek igen magasra tudnak pattanni a vízfelszínen.

Dr. Ryan Palmer, a Bristoli Egyetem matematikusa és Frank Smith, a University College London munkatársa olyan modellt dolgozott ki, amellyel azt mérték fel, hogy egy objektum formája és tömege miként hat a felszínen való siklásra. Az adatok nemcsak a kacsázás miatt fontosak, hanem többek között olyan mérnöki problémák vizsgálatában is segíthetnek, mint amilyen a repülők vízen való landolása.

Oliver Rossi / Getty Images

Az eredmények alapján a kacsázásnál kapcsolat van a kő tömege és alsó részének görbülete között. Bár a nehezebb, görbülő darabokkal ügyes dobás esetén sem lehet olyan távolra és annyit kacsázni, mint egy könnyebb, lapos kővel, de kellő gyakorlással így is elérhető egyetlen igazán látványos, hatalmas felpattanás.