Berobbanhat a járvány Kínában a gyors nyitás után

Egyből két halálesetről adtak hírt a pekingi hatóságok.

Két halálos áldozatról tettek jelentést Pekingben koronavírus-fertőzés miatt, miután a kínai kormány enyhítette hónapokig tartó zéró-covid protokolján – írja az MTI. Az utolsó halálesetet még december elején adtak hírt a hatóságok, ám a szigorú karantén feloldása óta úgy tűnik, egy hullámban kezdett terjedni a járvány.

Egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy a következő egy-két hónapban felszökhet a halálesetek száma, különösen az idősek körében. Bár a hatóságok igyekeznek meggyőzni az eddig ódzkodó időseket és másokat is, hogy vegyék fel a védőoltást, ennek egyelőre nincs túl nagy foganatja.

Az aggodalmakat az is fokozza, hogy a januári holdújévre nagyon sokan utaznak haza, ami szintén növelheti a fertőzés terjedésének kockázatát.

A zéró-covid korlátozások enyhítése novemberben kezdődött, és a Pekingben, valamint más kínai városokban a szigorú korlátozások miatt kitört tiltakozások nyomán gyorsult fel. A legtöbb vizsgálatot most már magánúton végzik, az enyhe tünetekkel otthon lehet gyógyulni, nem kell karanténközpontba menni a betegeknek a szabályozás alapján.

A legutóbbi halálesetekkel együtt Kína hivatalosan 380 453 megbetegedésről és 5237 Covid-19 miatti halálesetről számolt be az utóbbi három évben. Ez jóval kevesebb, mint amennyit más, népes országok statisztikái mutatnak, amelyben nagy szerepe lehet a korrigált adatoknak. Emellett az adatgyűjtés módszere is más: a kínai hatóságok csak a közvetlenül Covid-19-fertőzés miatt bekövetkezett halálozásokat veszik figyelembe, azokat, akiknek krónikus állapotát rontotta a vírus, és ez vezetett a halálukhoz, nem számolják.