Riasztások léptek életbe a pocsék idő miatt

Széllökések, ónos eső, hófúvások, leszakadó ágak jelentenek veszélyforrást, helyenként intenzív havazás nehezíti a közlekedést vasárnap.

Komoly időjárási fordulat zajlik hazánkban: hideg, sarkvidéki levegő beáramlása visszahozza a telet, hétfőtől napközben is sokfelé fagyni fog, éjjel mindenhol fagypont alatt marad a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

Figyelmeztetések és riasztások

A vasárnap nagyon aktívnak ígérkezik, a figyelmeztetések és riasztások színesre festik a térképet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző honlapján. A vasárnapra kiadott figyelmeztetések:

Kora reggel aktuálisan erős széllökésekre és hófúvásra van érvényben elsőfokú riasztás hazánk északnyugati, délnyugati és északkeleti tájain, utóbbi területen ónos eső miatt is riasztás (másodfokú) lépett életbe.

Kiderül.hu

Szél, hó, ónos eső

Az OMSZ szöveges figyelmeztető előrejelzése szerint Északkeleten, az Észak-Alföldön reggel már több helyen is havazásba válthat a csapadékforma. A lepel 6 centiméter körül várható, Borsod északi részén, illetve a hegyekben ugyanakkor 8-10 cm-t meghaladó hó is hullhat. A reggeli órákban a Zemplén térségében a kezdeti esetleges

intenzív ónos esőt mindenhol havazás váltja fel a hegyekben az addig lerakódó jég a viharos északkeleti széllel együtt fakidőlésekhez vezethet.

Az Alföld középső és keleti részén, illetve az Északi-középhegységben napközben és este is számítani lehet gyengébb intenzitású havazásra, hózáporokra, melyekből főként az esti óráktól várható, hogy helyenként több cm hó is megmarad. A Dunántúlon, illetve északkeleten (Észak-Alföld, Zemplén) a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70-75 km/h-t, majd a déli óráktól fokozatosan veszít erejéből a szél. A Dunántúli-középhegységben, illetve Borsod-Zemplén térségében a szél hordhatja a havat.