Egy maroknyi részvényes kezében van az emberiség sorsa

Mindössze tíz gazdasági szereplőtől függ az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikere.

Egy új tanulmány alapján mindössze tíz gazdasági szereplőtől függ az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikere – írja az IFLScience. Az érintett, nagy hatalmú befektetési tanácsadók, kormányok és szuverén vagyonalapok óriási hatást gyakorolnak a fosszilis energiahordozók piacára.

Truzaar Dordi, a kanadai Waterlooi Egyetem munkatársa és kollégái szerint a világ fennmaradó olaj-, gáz- és szénkészletéből származó potenciális kibocsátás 98 százaléka csupán 200 vállalat kezében van. Ezekre a cégekre együtt CU200-ként (Carbon Underground 200) hivatkoznak. Az érintett tartalékok túlnyomó többségének a talajban kellene maradnia, hogy elkerüljük a teljes klímakatasztrófát.

A CU200-hoz tartozó készletek felhasználása 674 gigatonna szén-dioxid-emisszióval járna, ezzel jóval túllépnénk a párizsi klímaegyezményben meghatározott célhatárt. Az emberiség az egyezménnyel azt a feladatot tűzte ki, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti szinthez képest ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

A CU200 csoporton belül tíz részvényeshez tartozik a potenciális kibocsátás 49,5 százaléka.

Az érintettek között van a Blackrock, a Vanguard, az indiai kormány, a State Street, Szaúd-Arábia, a Dimensional Fund Advisors, a Life Insurance Corporation, a Norges Bank, a Fidelity Investments és a Capital Group. A kutatók úgy gondolják, ezek a gazdasági szereplők kulcsfontosságúak az éghajlati válság megoldásában és a fosszilis energiahordozók korának lezárásában.

Manfred Muenzl / EyeEm / Getty Images

Dordi szerint az egyén szintjén nagyszerű, ha valaki kevesebb autózással és repüléssel, illetve a légkondicionáló kikapcsolásával csökkenti a fosszilis anyagok iránti keresletet. „Mérsékelnünk kell azonban a fosszilis tüzelőanyag-termelésünket is, amit ez a tíz szereplő vezethet” – mondta, hozzátéve, hogy nélkülük nincs esélyünk a katasztrófa elkerülésére. A szakértő úgy látja, hogy az utóbbi idők ígéretei biztatóak.

Dordi szerint amennyiben az állampolgárok és ügyfelek sürgetik a szénmentesítést, a befektetők és a kormányok vezethetik a változásokat. A helyzet tehát egyszerre tekinthető problémának és lehetőségnek, az átalakulásokhoz természetesen kemény döntésekre lesz szükség.