Titokzatos tetem sodródott partra Amerikában

Nem tudni, mi okozta az állat sérüléseit és halálát, de még csak a faját sem tudták meghatározni.

Egy ritka csőröscetfaj teteme sodródott partra Kaliforniában – írja a Live Science. Az állaton különös, karmolásszerű sérülések láthatóak.

A szakértők nem tudják, mi okozhatta a példány sebeit és halálát, de még csak az egyed faját sem tudták meghatározni.

A delfinszerű állat közel 5 méter hosszú, és a Jug Handle Állami Természetvédelmi Területen találták meg. A maradványt a Noyo Tengertudományi Központ és a San Franciscó-i Kaliforniai Tudományos Akadémia (CAS) kutatói vizsgálták meg, az egyedből mintákat is vettek.

A példány a csőröscetfélék közé tartozik. A szakértők úgy gondolják, hogy a csoportba nagyjából két tucat fajt lehet besorolni, ezek közül viszont csak nagyon keveset tanulmányoztak eddig részletesen. A Noyo Tengertudományis Központ Facebook-bejegyzése szerint ezek az állatok jóval mélyebbre tudnak úszni, mint bármely másik tengeri emlős, és akár három órán át is a felszín alatt maradhatnak.

Épp a kivételes képességeik miatt annyira nehéz a vizsgálatuk. Moe Flannery, a CAS munkatársa szerint a csőröscetféléket élve és elpusztulva sem látják gyakran, a partra sodródott tetemek ezért értékesek. A mostani példány egy Hubbs-féle csőröscet (Mesoplodon carlhubbsi) vagy egy Stejneger-féle csőröscet (Mesoplodon stejnegeri) lehet, de az sem zárható ki, hogy a ginkgofogú csőröscet (Mesoplodon ginkgodens) vagy a perui csőröscet (Mesoplodon peruvianus) egyik egyede. A genetikai elemzés remélhetőleg eldönti majd a kérdés.

Az állat csőrének környékén lévő sebesülések is magyarázatra várnak. Úgy tűnik, az állkapocs sérült, de alaposabban meg kell vizsgálni a koponyát az elváltozás tisztázásához. Elképzelhető, hogy a cetet egy hajó ütötte el. Az állat testén gyógyult sebek is láthatóak, lehetséges, hogy ezeket korábbi ütközések vagy rivális hímekkel való harcok okozták – igaz, az egyed nemét még nem állapították meg.

Sascha Hooker, a skóciai St. Andrews-i Egyetem kutatója a képeket elemezve arra jutott, hogy az állat összességében nem volt jó egészségi állapotban. Nem zárható ki, hogy halála előtt műanyagot nyelt el, ami a csőröscetek esetében gyakori probléma. A tetemen egy parazita bálnatetű is van, ennek elemzése a cet vándorlásáról árulkodhat.