Ökológiai bomba ketyeg Jemen partjainál

Az FSO Safer olajszállító súlyos szennyezéssel fenyeget.

Az ENSZ és Hollandia olyan adományozó konferenciát tart szerdán, melynek célja, hogy 80 millió dollárt gyűjtsenek egy fenyegető olajkatasztrófa elkerüléséhez – írja a The Guardian. Az elöregedett FSO Safer tartályhajó rövidesen nagy mennyiségű olajjal terítheti be Jemen nyugati partjait és a tágabb térséget. A 80 millió dollárt arra használnák, hogy kirakodják a fedélzeten tárolt 1,14 millió hordó olajat.

A Safert 2015 óta senki sem kezeli, sem a húti csoportok, sem a Szaúd-Arábia által támogatott kormány nem vállal felelősséget érte. Az ENSZ eddigi közvetítési kísérletei kudarcba fulladtak, részben azért, mert a hútik nem tudtak megegyezni a mérnökök felengedési feltételeiről. A felkelők a hajót és annak rakományát saját tulajdonuknak és az alkudozás eszközének tekintik.

Mérnökök és környezetvédők szerint az olajszállító egy ökológiai katasztrófával fenyegető, ketyegő bomba.

Amennyiben a hajó rakománya a Vörös-tengerbe kerülne, az ENSZ becslése alapján 200 ezer halász veszítené el a munkáját, és 20 milliárd dollárba kerülne a tisztítási művelet.

Satellite image ©2020 Maxar Technologies / AFP

Az ENSZ és holland diplomák által megszervezett konferencia célja, hogy adományokat gyűjtsenek a baleset-megelőzési projekthez. David Gressly, a világszervezet jemeni humanitárius koordinátora és az ötletgazda szerint a tervet a jemeni felek is támogatják. A hútik március elején írtak alá egy memorandumot, amely alapján az ENSZ elszállíthat 1,1 millió hordót a Rasz Isza kikötőjétől 8 kilométerre megfeneklett Saferről. A hútik számára 18 hónapon belül egy új tartályhajót vásárolnának.

Márciusban az ENSZ vezetésével misszió indult a Saferhez. A mérnökök arra jutottak, hogy a 45 éves hajó állapota gyorsan romlik, az esetleges szivárgás vagy robbanás miatt pedig nagyon magas a súlyos olajszennyezés veszélye. A 376 méter hosszú Safer 2015 óta nem esett át karbantartáson.

Nem Jemen az egyetlen hely, ahol a háború ökológiai katasztrófához vezet. Az ukrajnai környezeti helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.