Hatalmas ragadozó dinoszauruszra bukkantak

A faj nagyobb volt az eddig ismert megaraptoroknál.

Egy hatalmas ragadozó dinoszaurusz, az eddigi legnagyobb megaraptor maradványait fedezték fel argentin és japán kutatók Patagóniában – írja az MTI. Az öttonnás Maip macrothorax lehetett az egyik utolsó dinoszauruszfaj az őshüllők csaknem 70 millió évvel ezelőtti kihalása előtt.

A Buenos Aires-i Bernardino Rivadavia Argentin Természettudományi Múzeumban csütörtökön mutatták be az állatot.

A faj 9-10 méteres lehetett, a többi ismert megaraptor méretei nem haladják meg a 9 métert.

Mauro Aranciaga Rolando, a dinoszauruszt leíró tanulmány vezető szerzője szerint a faj egy nagyon nagy méretű állat volt, melynek sok maradványát sikerült megtalálni.

Richard T. Nowitz / Getty Images – Illusztráció.

A kövületeket 2019 márciusában fedezték fel a patagóniai Santa Cruz tartományban, El Calafate település közelében az argentin Nemzeti Tudományos és Technikai Kutatási Tanács (CONICET) munkatársai, akiknek expedíciójában részt vett két japán kutató is. A szakértők úgy vélik, hogy a húsevő dinoszaurusz bő 70 millió éve, a krétakorban élt a mai Argentína déli csücskén.

Aranciaga Rolando szerint a megaraptorok mozgékony állatok voltak, amelyeket hosszú farkuk segített a manőverezésben és az egyensúlyozásban. Hosszú nyakuk és hosszúkás fejük volt, szájukban több mint 60 apró foggal. A kutató hozzátette, a Maip macrothorax legfőbb fegyverét hosszú végtagjai jelentették, 35 centiméteres éles karmaival tépte szét zsákmányát.