Sok kutyatartó etetheti helytelenül kedvencét

Egy amerikai kutatás szerint kevés gazda ismeri az etetésre vonatkozó javaslatokat.

Egy új tanulmány alapján csak a kutyatartók kis része ismeri azokat a hivatalos iránymutatásokat, amelyek a tápok biztonságos kezelésére vonatkoznak – írja a ScienceAlert. A szakértők az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) ajánlásait vették alapul, az érintett dokumentumokban többek között azt tárgyalják, hogy miként érdemes tárolni és odaadni a táplálékot, vagy hogy hogyan kell takarítani az állatok táljait.

Az eredmények azt mutatják, hogy ezekről a tanácsokról kevesen tudnak, ez pedig az ebek és az emberek egészségét is veszélyeztetheti. A kutatók úgy vélik, a helyzetért a gazdák mellett az FDA is felelős, mert nem tesz eleget az ajánlások széles körű megismertetéséért.

A kutya etetése során kölcsönhatás lép fel az ember, az állat és a táplálék között.

Ez lehetőséget teremt a mikrobák cseréjére, ami akár veszélyes is lehet.

A kutatók 417 amerikai kutyatartók vontak be a vizsgálatba, 68 esetben pedig az etetőből mintát is gyűjtöttek. Mint kiderült, az alanyok 5 százaléka tudta csupán, hogy léteznek ajánlások az etetésre vonatkozóan.

Yellow Dog Productions / Getty Images

Ami pozitívum, hogy sokan ugyan nem tudtak a konkrét javaslatokról, mégis több előírást betartottak. A résztvevők 91 százaléka például nem használta kanalazó eszközként, az adag kiemelésére a tálakat, 97 százalék pedig nem adott nyers táplálékot kedvencének. Bizonyos ajánlásokat viszont szinte alig követtek: a tálakat csak a gazdák 12 százaléka tisztította naponta, és csupán 22 százalékuk mosta meg a kezét a tápok kezelése előtt.

A kutatók szerint az emberek hajlamosak túlbecsülni higiéniájukat. Ez fokozhatja a baktériumok terjedésének kockázatát, ami a gyermekes háztartásokban és az immunhiányos személyek esetében különösen veszélyes.

Érdemes kiemelni, hogy a csapat viszonylag kis mintával dolgozott, az adatok pedig az Egyesült Államokra vonatkoznak. Az FDA tancsai ugyanakkor más országokban, így hazánkban is hasznosak lehetnek, de természetesen Magyarországon is elérhetőek különböző ajánlások.