112 millió éves dinólábnyomokat rongáltak meg építőmunkások

A leletek közül több enyhe, de helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

Több dinoszaurusz- és ősi krokodillábnyom pereme is helyrehozhatatlan sérüléseket szenvedett a utahi Mill Canyon-i lelőhelyél – írja a The Guardian. A 112 millió éves maradványok akkor rongálódtak meg, amikor idén januárban egy turista ösvényt kezdtek el kiépíteni a területen.

A helyi földhivatal a közelmúltban egy jelentésben számolt be a károkról.

A szakértők szerint a sérülések nem jelentősek, és sokkal súlyosabbak lehettek volna, ha a helyiek nem figyelnek fel a munkagépek nyomaira, és nem állítják le a projektet.

Egyes leletek pereme így is visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Félő, hogy a későbbi fagyási-olvadási ciklusok további repedéseket alakítanak majd ki.

Richard Greiner / EyeEm / Getty Images – Illusztráció.

A Mill Canyonban legalább tíz dinoszauruszfaj és egy ősi krokodil nyomai konzerválódtak, a helyszínen összesen mintegy 200 lenyomat maradt fenn. A károk akkor keletkeztek, amikor a korábbi sétányt egy magasított struktúrára akarták cserélni. A rongálást gyalogosan, illetve gépekkel okozták.

Brent Breithaupt paleontológus, az esetről beszámoló jelentés szerzője szerint az egyik nyomon többször is áthajtottak. Mint írta, az érintett területeket meg kellett volna jelölni, hogy a munkások elkerüljék. Az új ösvény kialakítása legalább nyárig elhúzódik majd, a hivatalnak ugyanis ki kell találnia, hogy miként kerülhetőek el a további károk. A munkába a paleontológusokat is be fogják vonni.