Elkészülhet az első videó egy fekete lyukról

Az Eseményhorizont Teleszkóp csapata 2019-ben már történelmet írt.

2019-ben az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) csapata történelmi felvételt mutatott be: ez volt az első kép, amely egy fekete lyuk eseményhorizontjáról készült. A megörökített objektum az 55 millió fényévre, a Messier 87 galaxis magjában fekvő M87 jelű szupermasszív fekete lyuk.

A szakértők már akkor bejelentették, hogy idővel videót is létre akarnak hozni, a munka következő fázisa pedig hamarosan megkezdődhet – írja az IFLScience. A feladat nem lesz egyszerű, az adatgyűjtéshez egy bolygó méretű virtuális távcsőre van szükség.

Science Photo Library – MARK GARLICK / Getty Images

A kutatáshoz ezúttal az Eseményhorizont Teleszkóp keretében 11 távcsövet kapcsolnak össze, a berendezések a világ különböző pontjain találhatóak.

Az M87 mellett a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A*-ot, illetve egyéb szupermasszív fekete lyukakat is tanulmányozni akarnak.

A legtávolabbi objektum 7 milliárd fényévre helyezkedik el.

Az EHT 2022-es megfigyelési kampánya múlt héten kezdődött el. Azt egyelőre nem tudni, hogy az első fekete lyukról készült videót mikor fogják publikálni, de az újabb adatgyűjtés bizakodásra ad okot.