Nem áll meg a párhuzam ’56 és Ukrajna között

Agresszor nagyhatalom, széles társadalmi összefogás és ellenállás, a Nyugat tétlensége – az utóbbi két hétben gyakran megfogalmazódott 1956 Magyarországa és 2022 Ukrajnája közti párhuzam. Rainer M. János történész beszélt különbségekről és hasonlóságokról.
Kapcsolódó cikkek

Az Ukrajnát ért orosz támadás kapcsán többször állították már párhuzamba a történéseket az 1956-os Magyarország elleni szovjet agresszióval. Szélesebb körű szaktudás nélkül a történelmi eseményeket teljesen érthető módon érzelmi alapon közelítjük, így pedig valóban feltűnő a hasonlóság: a szabadságot, önrendelkezést kereső államot a szomszédos nagyhatalom erővel, vér és pusztítás árán is a saját érdekszférájába kényszeríti.

Hogy mennyire áll meg ez a párhuzam, arról Rainer M. János Széchenyi-díjas történész professzor beszélt a Nagy Imre Emlékház szervezésében megtartott online előadásában. Rögtön az elején kifejtette, hogy az 1956-os magyarországi és a mostani ukrajnai történések kapcsán párhuzamról nem lehet beszélni, a párhuzam ugyanis két egyenrangú jelenség konstatálása: „erről nem lehet szó, összehasonlításról azonban igen”.

Vagyis a különbségekről és a hasonlóságokról. A professzor előbbiekkel kezdte szavai szerint inkább hangos gondolkodását, mintsem definíció szerint vett előadását.

A különbségek

A történeti tapasztalat: 1956-ról sok évtizede keletkezett és azóta sokszor átbeszélt, értékelt és átértékelt tapasztalatunk van nekünk és a világnak, ami viszont Ukrajnában történik, az a legnagyobb mértékben jelen idejű tapasztalat. Meghatározza a hétköznapjainkat, ami ’56 emlékezetéről ma már nem mondható el.

A történeti idő: a két esemény teljesen más világpolitikai és geopolitikai helyzetben zajlott le. Annak idején, 1956-ban a világot két nagy szemben álló tömb, a Szovjetunió vezette úgynevezett szocialista tábor és a Nyugat szembenállása határozta meg. Úgy tűnt, 1989 után egypólusú világrendszer alakul ki, majd mégis inkább multipolaritásról szoktak beszélni. A geopolitikai helyzet különbsége pedig a hidegháború: az ’56-os magyar forradalom a hidegháború körülményei között játszódott egy kétpólusú világrendszerben, ma erről nem beszélhetünk.

Az események tere: Ukrajna területe 603 ezer négyzetkilométer, több mint hatszor nagyobb Magyarországnál, lakossága 44 millió fő. Az 1956-os Magyarországot 10 millióan lakták, itt majdnem négy és félszeres a különbség. Ez az óriási térbeli különbség egész más dimenziókat ad annak, amit átélünk.

Album27 / Fortepan – Budapest, Ferenc körút, kiégett roncsok a 34. számú ház előtt az 1956-os forradalom idején.

A médiaadottságok, azaz ahogy a jelen idejű tapasztalatot annak idején megszerezték az emberek Magyarországon, és ahogy ma megszerezzük ezeket az ismereteket arról, ami Ukrajnában történik. Az ’50-es évek közepe egy médiakorszak nyitánya volt, de alapjában véve az írott sajtó, legfeljebb a rádióadások határozták meg, és mindegyik bizonyos késéssel követte az eseményeket. Most viszont szinte abban a pillanatban, ahogy történik valami, azonnal mozgó- és hangoskép áll rendelkezésre az interneten.

A konfliktus. Egyrészt egész más a helyzetünk, mert míg 1956-ban a konfliktus itt játszódott le, a mi országunkban, addig most ugyan félelmetesen közel van, de mégsem itt. A másik alapvető különbség a Nyugat viszonyulása. Annak idején a Nyugat az ebéd utáni szunyókáláshoz hasonlított, ami a cselekvést illeti – ma a Nyugat cselekvő részese a konfliktusnak, a rendelkezésére álló és megítélése szerint alkalmas eszközökkel igyekszik részt venni, segíteni az egyik felet, az agresszió áldozatává vált Ukrajnát.

Harmadszor pedig a hazánk helyzetét eldöntő moszkvai döntéshozatalban óriási szerepet játszott az akkori szovjet belpolitika, amelyet még mindig a Sztálin halála utáni belső hatalmi harc határozott meg. Ma egyelőre semmi nyoma annak, hogy az orosz belpolitika bármilyen módon jelen lenne – nem biztos, hogy ez így is marad, de egyelőre ezt látjuk.

1956-ban többszörös válság volt. A magyar forradalommal szinte egyidejűleg a szuezi háború kötötte le a világ figyelmének egy részét, most ilyen vetélytársa az ukrán válságnak nincs.

Végül Kína szerepe. 1956-ban az ázsiai ország épphogy bejelentkezett a világpolitika főszereplői közé, akkor csak arra tartott igényt, hogy a szovjetekkel egyenrangú vezetője legyen a keleti tömbnek. A magyar ügyben elfoglalt álláspontja mégis fontos szerepet játszott: támogatta, sőt ösztönözte a Szovjetuniót a fegyveres intervencióra. Ma Kína magatartása ettől eltér: óvatos, a háttérben marad, és igyekszik elkerülni az éles állásfoglalást.

A hasonlóságok

Ami a hasonlóságokat illeti, ezeket természetesen csak bizonyos megszorításokkal lehet lajstromba venni: hasonlóságok, de eltérésekkel – fogalmazott Rainer M. János.

Civilizációs eltérés. A konfliktus mindkét esetben Nyugat és Kelet közti választásról szólt/szól. Az ’56-os Magyarország azzal, hogy a szovjet típusú rendszer lebontását és egy demokratikus harmadik utas berendezkedést tűzött ki célul, ki akart lépni a rá kényszerített keleti tömbből. Ukrajna hasonlóval próbálkozott az orosz fegyveres intervenció előtt. A párhuzam azonban nem teljesen állja meg a helyét, mivel a legtöbb történeti elemzés megegyezik abban, hogy hazánk történeti hagyományainál fogva a Nyugathoz tartozott, míg Ukrajna a keleti, ortodox civilizáció része.

Itt tehát nem arról van szó, hogy a keletbe kényszerített entitás szeretne visszaintegrálódni, hanem egy keleti civilizációs térbe tartozó ország próbálna váltani.

Orosz/szovjet befolyási övezet. Magyarországot 1956-ban jogosan sorolták oda, 2022-ben azonban, Ukrajna esetében ez már nem ennyire egyértelmű – a Nyugat elkötelezettsége, véleménye, cselekedetei arra utalnak, hogy kész bizonyos fokig befogadni az országot. A befolyási zóna egyik fő megjelenési formája a katonai biztonsági dimenzió, és ebben az esetben viszont valószínűleg még ma is hajlamos az egész világ Ukrajnát az Oroszországi Föderáció befolyási zónájába sorolni.

A fegyveres összecsapás jellege ugyanakkor számottevően különbözik. Ukrajnában egy politikai központ vezérelte reguláris hadsereg vette fel a harcot az orosz agresszióval szemben – Magyarországon ez nem volt elmondható, itt a fegyveres összecsapás fő hordozói a civil felkelők voltak. Irreguláris erők Ukrajnában is vannak, de tevékenységüket egy nagy lélekszámú ország jelentős, és viszonylag jól felszerelt haderejének támogatásával végzik.

Kummer János / 24.hu – Rainer M. János

A világméretű összecsapás perspektívája. Mindkettőre igaz, de az esélyben nagy különbség látszik: Magyarországon ez a veszély – mint később kiderült – lényegében nem állt fenn, míg ma a jelek alapján sokkal fenyegetőbb.

Az érintett társadalmak reakciója. A társadalmak szemben álltak/állnak az agresszorral, és egyelőre nyitott kérdés, miként alakul ennek a tevőleges ukrán ellenállásnak a sorsa. Magyarországon sem napokban volt mérhető, mert a fegyveres harc leverése után a magyar társadalom még jó két hónapig élt például a sztrájk eszközével. Mindkét esetben volt/van politikai központ, amely koordinálja az ellenállást (1956. november 4-e után itthon a munkástanácsok).

Társadalmi következmények: embertömegek menekülése, esetleg emigrációja. Magyarország elvesztette lakosságának két százalékát, azt viszont senki nem tudja, mi lesz a végső mérlege a már most milliós ukrán menekülési hullámnak.

Hadtörténeti vagy katonapolitikai hasonlóságok, főként a támadó hadsereg nehézségei. ’56-ban az óriási tapasztalatokkal rendelkező szovjet hadsereg is bajba tudott kerülni egy olyan országban, ahol a műveleteit senki nem támogatta. Nagyon hasonlónak tűnik a helyzet ma Ukrajnában is, de felvetődnek emellett egy európai nagyvárosban folytatott harc nehézségei is: ez nem a Közel-Kelet és még csak nem is Csecsenföld, ahol egyszerűen szétlőttek városokat. Európai nagyvárosban, egyidejű médiajelenléttel egy II. világháborús városostrom olyan világbotrány, ami párját ritkítja.

Ugyan a különbségek között szerepelt, de van egy hasonlósági dimenziója is: az információhiány. A magyar forradalom és szabadságharc idején több nap késéssel és szegényes részletekben tájékozódhatott a világ arról, mi is történik Budapesten, és egy sor helyszín, esemény vonatkozásában ma sem tudjuk, hogy mi történik. A felek tájékoztatáspolitikáját a hadi helyzet határozza meg, a prioritások között nem szerepel a kiegyensúlyozottság és a teljesség igénye. Számukra a propaganda, az irányított információ vagy éppenséggel az információhiány teszi olykor a legjobb szolgálatot.

Végezetül pedig a hidegháborús kontextust bár a különbségek között már említettük, de a hasonlóságok közé is befér. 1956 a hidegháború közepe volt, amibe már enyhülési jelenségek is vegyültek. 2022. február 24-éig azonban legfeljebb hidegháborús hangulatokról lehetett beszélni, de semmilyen nemzetközi válság nem idézett elő olyan tartós jelenséget, amit a XX. század közepének mintájára hidegháborúnak nevezhettünk volna. 2022 viszont lehetséges, hogy egy új hidegháború kezdete.