Nukleárishulladék-tárolókat ért találat Ukrajnában, nem tudni szivárgásról

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint az ukrajnai konfliktus komoly fenyegetést jelent a radioaktívhulladék-tárolókra.

Ahogy korábban megírtuk, szombatról vasárnapra virradóan találat ért egy kijevi nukleárishulladék-tárolót. Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója szerint az ukránok értesítették az esetről a szervezetet, és nem tudni arról, hogy az épület megsérült volna, vagy hogy sugárzó anyag szabadult volna ki.

Az Ukrán Állami Nukleáris Szabályozási Felügyelőség (SNRIU) azt közölte az IAEA-val, hogy reggelre a kommunikációt és a sugárzásmérő rendszert is sikerült helyreállítani. A szakértők rövidesen megkapják a helyi monitorozó rendszer adatait. A létesítmény személyzetének éjszakára menedékbe kellett vonulnia, de később felmérhették a helyzetet.

Az SNRIU egy nappal korábban arról számolt be, hogy megsérült egy elektromos transzformátor egy hasonló telepen Harkovnál. Radioaktív szennyezést itt sem jelentettek. Az ilyen létesítményekben általában alacsony sugárzású, a kórházaktól és az ipartól származó hulladékokat tárolnak, melyek kiszabadulva veszélyesek lehetnek.

Grossi szerint az esetek igazolják: valódi a kockázata annak, hogy a konfliktus során megsérüljenek a radioaktív anyagokat tároló telepek.

Ennek súlyos hatása lehet az emberi egészségre és a környezetre. Az IAEA feje arra kérte a harcoló feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan katonai vagy egyéb tevékenységtől, amelyek veszélyeztethetik ezen létesítmények biztonságát.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség folytatja az ukrajnai helyzet monitorozását. Az IAEA állandó érintkezésben van az érintett szervezetekkel.

Kapcsolódó