Olyan aszteroidát észleltek, amely a Földet követi

Az objektum a Föld második ismert trójai aszteroidája.

Egy új tanulmányban egy olyan trójai objektumot mutatnak be, amely évezredekig fogja követni a Földet – írja a CBS. A trójai csoportba olyan aszteroidák tartoznak, amelyek az adott bolygó, jelen esetben a Föld pályájánál keringenek. Toni Santana-Ros, a Barcelonai Egyetem munkatársa és kollégái a 2020 XL5 jelű égitest létezését igazolták.

Az objektum csupán a második ismert tagja a Föld trójai csoportjának.

Az elsőt nagyjából egy évtizede fedezték fel. Az aszteroida a becslések alapján 1,1 kilométer széles, tehát jóval nagyobb az első trójainál, a 0,3 kilométer átmérőjű 2010 TK7-nél. Az égitest az elkövetkező mintegy 4 ezer évben a Föld pályájához közel kering majd a Nap körül.

Jonathan Knowles / Getty Images

A csillagászok évtizedek óta tudnak a trójai aszteroidák létezéséről, az objektumokat a Vénusznál, a Marsnál, a Jupiter, az Uránusz és a Neptunusznál is észlelték. Santana-Ros szerint korábban többször is próbálkoztak, hogy földi trójaiakat találjanak, eddig azonban a szakértők nem jártak sikerrel.

A probléma az ilyen aszteroidák elhelyezkedésében rejlik: általában közel fekszenek a Naphoz, ezért a megfigyelésükre nagyon kevés idő áll rendelkezésre. Az észlelést napfelkeltekor, megfelelő légköri viszonyok között kell végezni. A kutatók most egy arizonai és egy chilei teleszkópot hívtak segítségül.

A trójai aszteroidák felfedezése azért fontos, mert olyan időkapszulaként foghatóak fel, amelyek megmutatják, hogy milyenek voltak a körülmények a Naprendszer korai története során. A NASA 2021 októberében el is indított egy űrszondát, hogy közelről is megvizsgálhassa a Jupiter hét trójai kisbolygóját. A Lucy 2027-ben érkezhet meg.