Az év végére elkészülhet Kína űrállomása

A Tienkung jelenleg egy központi modulból áll, fedélzetén három űrhajós tartózkodik.

Kína már 2022 végére befejezné űrállomása építését – írja az AP News. Az ázsiai ország idén több mint 40 felbocsátást tervez, ami azt jelenti, hogy indításai száma megközelítheti az Egyesült Államokét.

Kína 2022-ben többek között két embereket szállító Sencsou űrhajót, két Tiencsou teherűrhajót, valamint a már épülő Tienkung űrállomás további két modulját akarja felbocsátani.

A Mengtian és a Ventian tudományos elemek a Tianhe központi modulhoz fognak csatlakozni, amelyben jelenleg három űrhajós tartózkodik. A tervek is jelzik, hogy Kína már meghatározó szerepet tölt be a világűrben, céljai pedig egyre ambiciózusabbak.

EyePress News / EyePress via AFP

Idén az Egyesült Államok is hasonló számú felbocsátást akar végrehajtani, miután tavaly a pandémia és az elátási hálózatok nehézségei miatt csökkent az indítások száma. Az egyik leginkább várt repülés a 101 méter magas Space Launch System rakétarendszeré lesz, az űreszköz a későbbiekben Hold-missziókban vehet részt.

Kínát főként amerikai nyomásra zárták ki a Nemzetközi Űrállomás programjából, az ázsiai ország ezért saját űrállomás készítésébe kezdett. A kínai űrprogram ugyanakkor egyéb területeken, így a Hold-küldetésekben is látványos eredményeket ért el. A Kína és Amerika közötti űrversenyről ebben a cikkben olvashat bővebben.