Sertésvesét csatlakoztattak egy emberi holttestre

Második alkalommal hajtottak végre ilyen típusú kísérletet.

A New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központjának csapata genetikailag módosított sertésvesét kapcsolt egy emberi testre – írja az IFLScience. Ez a második alkalom, amikor ilyen típusú műtétet hajtottak végre, az előzőről idén októberben számoltunk be. Mindkét beavatkozást Dr. Robert Montgomery vezette.

Fontos kiemelni, hogy a kísérletben holttesteket használtak.

A hasonló tesztek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az állatok szerveit felhasználhassák az életmentő átültetésekhez.

A szakértők úgy vélik, hogy a xenotranszplantáció, azaz a fajok közötti átültetés, hozzájárulhat a donorhiány problémájának leküzdéséhez.

Shannon Fagan / Getty Images

Az ilyen típusú átültetéssel a gond az, hogy az immunrendszer idegen testként észleli az állati szerveket. A legtöbb emlős, így a sertések szervezetében egy olyan cukor, alfa-gal található, amely védekezést vált ki az immunrendszerből. Montgomery és kollégái kísérleteikben olyan génszerkesztett sertésveséket használtak, amelyekből hiányzott a cukor előállításához szükséges gén.

A legutóbbi tesztben a szervet az elhunyt lábának felső részére, annak ereire kapcsolták. A vesét 54 órán át tartották a testen kívül, arra csatlakoztatva. Ahogy az első kísérletnél, a szerv most sem lökődött ki, sőt látszólag megfelelően funkcionált.

Montgomeryék eredményei ígéretesek, fontos ugyanakkor kiemelni, hogy rengeteg vizsgálatra lesz még szükség, mire széles körben használhatnák az állati donorokat.