A hegyekben már hózáporok lehetnek

Skandinávia térségéből érkezik egy hidegbetörés: az átlagnál hűvösebb nappalok, helyenként fagyos hajnalok, a hegyekben akár hózáporok érkeznek.
Kapcsolódó cikkek

A múlt hét elején kerekedett mediterrán ciklon kétszer tette tiszteletét hazánkban, először szerda-péntek, majd vasárnap-hétfő folyamán éreztette több-kevesebb csapadékban kifejezhető hatását. Meghozta a lehűlést is, napok óta átlag alatti a hőmérséklet, néhány helyen az enyhe talajmenti fagyok is megjelentek.

A folytatás kissé hűvösebb lesz, északkeleten a magasabb régiókban gyenge hózáporok is kialakulhatnak

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hideg hajnalok és gyenge hózápor

A mediterrán ciklon ugyanis mostanra déli irányba elhagyta hazánk területét, a helyébe észak felől, Skandinávia térségéből érkezik egy komolyabb hidegbetörés. A gyakorlatban csak néhány fokkal okoz majd hidegebbet az elmúlt napok átlagánál, mégis indokolt a „komolyabb jelző”: a derült, napos idő ellenére hozza a nagyjából hónap végére jellemző értékeket.

Országos átlagban az 1-6 fokos hajnalok után 10-15 fok körüli csúcsértékek következnek a legmelegebb délutáni órákban – október közepén 13-18 fok az átlag. Az északi, északkeleti országrész szélvédett tájain lesz a leghidegebb, ott éjjel -1, -3 fokig csökken a hőmérséklet.

A hidegbetöréssel tipikus északi pálya nyílik, a következő napokban sok lesz a napsütés, amelyet időnként szakítanak meg gyorsan átrobogó záporok, hegységeink magasabb régióiban hózáporok.

A legtöbb csapadék a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre valószínű, de a mennyisége itt sem éri el az 5 millimétert hétvégéig.

Enyhülés érkezik

Pénteken aztán újabb hidegbetörés várható, ezúttal északnyugatról, ami a minimumhőmérsékletek tekintetében némi enyhülést okoz majd. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnaptól ismét egy anticiklon hatása érvényesül hazánkban, folyamatosan melegszik az idő. Október 20. táján pedig beáll a „rég látott” nyugodt, nyugatias áramlás.

Ennek jellemzője az átlag körüli hőmérséklet, a 2-3 naponta érkező frontok, amelyek erős, néhol viharos széllel és 1-3 mm-nyi csapadékkal járnak majd.

Egészen 26. magasságáig, amikor újabb változás várható. Egyelőre nem látni pontosan, hogy mi készül október utolsó napjaira, a modellszámítások 40 százalékot adnak a lehűlésnek. November elején aztán ismét egy anticiklon uralma alá kerülhetünk, jó eséllyel beáll a „tipikus” ködös, párás, szürke novemberi idő.