Az első tűzijátékok a mai szülinapi tortákon bevetett „szikrás” csövekre hasonlítottak

Az első kínai tűzijáték minden bizonnyal egy darab bambusz lehetett.
Kapcsolódó cikkek

Az első kínai tűzijáték minden bizonnyal egy darab bambusz lehetett. Mivel ez a növény szakaszosan nő, ha megfelelő helyeken vágjuk el, mindkét oldalán zárt csődarabokat kapunk. Ha egy ilyet tűzbe dobnak, a csőben kitágul a levegő, hangos, a pattogatott kukorica pattogására emlékeztető hanggal repesztve szét a növény szárát.

Mint a tortákon

A IX. századra viszont a kínaiak és egyes szomszédos népek kifejlesztettek egy új eszközt tűzijátékok készítésére, amelyet ők „tűzgyógyszernek” hívtak, a nyugatiak viszont lőpor néven ismertek meg később. Ezek a korai keverékek túl kevés nitrátot tartalmaztak, így robbanás helyett inkább fényes, gyorsan égő tüzet hoztak létre.

Az első lőporral készült tűzijátékok tehát feltehetően inkább a mostanában születésnapi tortákon is népszerű, szikrákat szóró csövekhez voltak hasonlatosak, mintsem a petárdákhoz.

Ahogy aztán az idők során a lőporkeverék egyes összetevőinek arányát módosították, az anyag egyre inkább robbanásveszélyessé vált, és így már petárdák is készülhettek belőle.

Felhasználták a harcban is

Akkor, ahogy most is, a petárdák igen egyszerű szerkezetek voltak. Csak tegyünk némi lőport egy lezárt csőbe, gyújtsuk meg, és nagyot fog pukkanni. Ha a cső egyik oldalát nyitva hagyjuk, akkor rakéta lesz belőle. Ha ráerősítjük egy hosszabb pálcára, akkor viszonylag egyenesen fog repülni. Pálca nélkül kiszámíthatatlanul repked ide-oda. Az egyik korai ilyen eszközt „repülő patkány”-nak nevezték, és egy alkalommal állítólag majdnem berepült egy császárné ruhája alá.

Elterjedt nézet, hogy a kínaiak inkább tűzijátékok készítésére koncentráltak ahelyett, hogy a lőpor hadászati felhasználását erőltették volna, és ezért is kerültek hátrányba a mindenben fegyvert látó nyugathoz képest – de ez nem igaz. Már a kezdetektől készítettek fegyvereket is a lőpor felhasználásával.

Szinte mindegyik korai kínai tűzijáték használható vagy továbbfejleszthető fegyverként is: a rakétákat ki lehet lőni az ellenségre, a petárdák megnagyobbítva bombákká válnak, a nagy szikraköpő csövekből fejlődtek ki a puskák és ágyúk ősei, a tűzlándzsák Ezek kezdetben hagyományos lándzsákra erősített, inkább az ellenséget összezavaró, megfélemlítő tűzijátékok, később már a csövekbe komolyabb sérüléseket is okozó lövedékek kerültek, a lándzsa hagyományos funkciója pedig megszűnt.