Hibrid vaddisznók jelentek meg Fukusimánál

Az atomerőmű környékét elkezdték visszahódítani az állatok.

A fukusimai atomerőmű körzetének elhagyott településeit az elmúlt években visszahódították a vaddisznók. Egy új genetikai vizsgálat alapján az állatok a környékbeli gazdaságokból elszabadult házisertésekkel keveredtek – írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

Donovan Anderson, a Fukusimai Egyetem kutatója DNS-mintákból állapította meg, hogy a lakatlan zónában a vaddisznók és a házisertések szaporodásából vaddisznó-hibridek születtek. A katasztrófa miatti sugárzás nem okozott genetikai károsodást az állatoknál, de az invazív házisertésfaj genetikai hatása kimutatható.

A 2011-es baleset után Fukusima környékét, akárcsak annak idején Csernobil körzetét, kitelepítették. A szakértők most a katasztrófa utáni élővilágot mérték fel. A kutatók DNS-vizsgálatokkal követték nyomon, hogy mi történt a vadon élő állatokkal a sugárszennyezett térségben, melynek települései hirtelen elnéptelenedtek.

A vaddisznók és az elszabadult házisertések genetikai elemzése arra az eredményre vezetett, hogy a kutatók által biológiai inváziónak nevezett jelenség a vaddisznók génjeiben is kimutatható. Az is kiderült, hogy a házisertések génjei az idők során fokozatosan felhígultak.

Anderson szerint a sertések nem tudtak életben maradni a vadonban, de a vaddisznók jól érezték magukat az elhagyott településeken.

A kiürített terület volt a két faj kereszteződésének kiindulópontja, a hibrid sertések aztán vaddisznókkal szaporodnak tovább. „Ezek az invazív gének eltűnnek, és a természetes helyzet kezd visszaállni” – mondta Kaneko Singo, a Fukusimai Egyetem Környezeti Radioaktivitás Intézetének munkatársa.

Fukusima térségére 2018 óta kezdenek visszatelepülni az emberek. Anderson szerint a vaddisznók számára valójában csak az ember az igazi ellenfél.