Hivatalos: kiugróan pocsék volt az idei tavasz

Az elmúlt 34 év leghidegebb tavasza volt az idei, pozitív és negatív rekordok is dőltek, volt olyan, mire már 120 éve nem volt példa.
Kapcsolódó cikkek

A 2021-es tavasz az átlagnál 1,9 Celsius-fokkal volt hidegebb, ezzel a tizenhetedik leghűvösebb 1901 óta. Az ideinél hidegebb tavasz utoljára 1987-ben volt – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes elemzésében.

Az évszak középhőmérséklete országosan 9,3 Celsius-fok volt, mindhárom hónap negatív anomáliával zárt: a március 0,6, az április 2,9, a május 2,1 fokkal maradt el az átlagtól. Utoljára olyan, hogy két egymást követő hónap is több mint 2 fokkal az átlag alatt legyen, 15 évvel ezelőtt, 2006 február-márciusában fordult elő, április-májusban hasonló legutóbb 1991-ben volt. A május további érdekessége, hogy 2019 és 2020 után a 2021-es sorozatban a harmadik 14,5 fok alatti középhőmérsékletű május országosan, amihez hasonló eddig nem volt 1901 óta.

Fagyos, majd melegedő március

Az évszak átlaghoz közeli hőmérséklettel indult. A reggeli fagyokat követően napközben általában 15 °C köré melegedett fel a levegő, majd március 5-én egy hidegfront hatására jelentősen visszaesett a hőmérséklet. A szélvédett, fagyzugos helyeken néhol -10 foknál is hidegebb volt, és nappal is 10 °C alatt maradtak az értékek. A március 11-én Zabaron mért -11,5 °C az évszak legalacsonyabb hőmérséklete.

Átmeneti melegedést követően a hónap közepén több hullámban hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, visszatértek a reggeli fagyok, 21-én az országos napi középhőmérséklet csupán 0,8 °C volt, ami az idei tavasz legalacsonyabb napi középhőmérséklete. A hónap végén aztán napról napra melegebb lett, a március utolsó és április első napjai az átlagnál több fokkal melegebb idővel teltek.

Rekordok dőltek Áprilisban

Április 1-jén az országos átlag 15,6 °C volt, ami közel 7 fokkal magasabb az éghajlati normálnál, és

egyben a legmagasabb országos napi átlag 1901 óta ezen a napon.

Tartósnak ez a melegebb időszak sem bizonyult, 2-án egy hidegfront hozott hideg, sarkvidéki eredetű levegőt hazánkba. Visszatértek a fagyos éjszakák, néhol -10 fokhoz közeli értékeket mértek, majd ismét melegebb levegő áramlott térségünkbe, 12-én keleten, délkeleten 25 fokhoz közeli maximumok voltak. Másnap viszont egy frontálzóna miatt jelentősen lehűlt a levegő, két héten keresztül átlag alatt maradt a hőmérséklet.

Április 15-én megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet országos napi rekordja Kékestetőn (-0,6 fok). Április 26-án és 28-án megdőlt a napi minimumhőmérséklet országos rekordja, mindkét napon Zabaron (április 26.: -5,7, április 28.: -5,9 Celsius-fok). A hónap végén és május elején átmenetileg melegebbre fordult az idő.

30 fok és fagy májusban

Május 2-án, 2021-ben először nagyobb területen 25 °C fölé emelkedett a hőmérséklet, az északnyugati országrészt viszont már elérte egy markáns hidegfront, ami véget vetett a nyárias napoknak. Ezt követően a hőmérséklet a legmelegebb órákban is általában 20 fok alatt maradt, fagyzugos helyeken pedig fagyott.

A május 4-én, Zabaron mért -3,5 °C új országos napi minimumhőmérséklet rekord.

A hónap közepén néhány napra ismét nyárias időben volt részünk, országszerte 25 fok fölött alakultak a maximumok, az Alföldön jellemzően 28-30, néhol kevéssel 30 foknál melegebb volt. Az adonyi állomáson mért 31,9 °C az évszak legmagasabb hőmérséklete.

Május második fele végig gyakori frontátvonulásokkal és az átlagosnál több fokkal hűvösebb idővel telt.

Fagyos, havas napok

A fagyos napok száma országosan a szokásos másfélszerese, azaz 23 ( az átlag: 15 nap), a nyári napoké csupán 4 ( az átlag: 11 nap) volt idén tavasszal. Hőségnap országos átlagban nem is fordult elő, bár itt az átlag is csak egy nap.

A 2021-es tavasz csapadékösszege előzetes adatok alapján országos átlagban 130,3 mm, ami csak kevéssel marad el az éghajlati normáltól (1991–2020-as átlag: 139,4 mm). Márciusban az átlagos mennyiség alig egyharmada esett, majd az április már átlagosan alakult, a május pedig mintegy 22 százalékkal csapadékosabb volt a megszokottnál. Az évszak legnagyobb csapadékösszegét Nagy-Hideg-hegyen (216,4 mm), míg a legkisebbet Kiskörén (70,9 mm) mérték.

Országosan 34 csapadékos nap (az átlag: 29 nap), 6 havas nap (ami az szokásos érték kétszerese) és 4 zivataros nap (átlag: 4 nap) volt az évszakban. Hótakarós nap (hóvastagság ≥ 1 cm) országos átlagban nem volt, de a hegyvidéki területeken többször is kialakult összefüggő hóréteg. Kékestetőn 10 hótakarós nap volt 2021 tavaszán, és 41 napon borította legalább foltokban hó a talajt.