Környezetszennyezés miatt ítéltek el két acélmágnást

Az Ilva acélmű közel 50 éven át szennyezte Taranto környékét.

20, illetve 22 éves börtönbüntetést szabott ki a bíróság hétfőn az Európa egykor legnagyobb acélgyárának számító Ilva acélmű korábbi tulajdonosaira, a Riva testvérpárra, Nicola és Fabio Rivára – írja az MTI. A gyár mintegy fél évszázadon keresztül ontotta magából a rákkeltő, mérgező anyagokat.

Egészségügyi szakemberek szerint az Ilva rákkeltő dioxinnal és ásványi részecskékkel szennyezte a pugliai Taranto környékét közel 50 éven át, emiatt a térségben jelentősen több volt a rákos megbetegedés, mint az ország más térségeiben.

A nagyjából 5 évig tartó perben a Riva testvéreken kívül még 24 embert marasztaltak el: az Ilva egykori menedzsereit, tanácsadókat és helyi politikusokat is, köztük Puglia tartomány korábbi vezetőjét, Nichi Vendolát is, akit három és fél év börtönre ítéltek. Az ítélet nem jogerős, Vendola már be is jelentette, hogy fellebbez.

A Riva testvérek mindvégig tagadták bűnösségüket, és azt állították: rengeteg pénzt költött arra, hogy az Ilva betartsa a környezetvédelmi előírásokat. Ugyanakkor elismerték, hogy 2009 és 2013 között 1,3 milliárd eurót takarítottak meg azzal, hogy késleltették a környezetvédelmi előírások megvalósításához szükséges munkálatokat.

A város jelenlegi polgármestere üdvözölte a döntést, véleménye szerint ami Tarantóban történt, az mészárlás volt, amelyet a profit érdekében követtek el. „Az olasz állam ma elismerte Taranto szenvedéseit, tudomást vett a visszaélésekről, amelyeket az acél nevében követtek el” – mondta Rinaldo Melucci.

Eliano Imperato / Controluce via AFP

Az Ilva az 1960-as években alapított gyárat Pugliában, amikor a kormány elhatározta, hogy iparosítja az ország szegényebb, déli vidékeit. Fénykorában az acélmű  évi 10 millió tonna acélt állított elő, ám 2012-ben a bíróság úgy döntött, hogy vagy környezetbaráttá kell alakítani az üzemet, vagy be kell zárni. Akkor merült fel a Riva család felelőssége, amelyet azzal vádoltak meg, hogy környezeti katasztrófát okozott Tarantóban. 2016-ban a helyi egészségügyi hatóságok jelentést tettek közzé, amely szerint a környéken 30 százalékkal többen halnak meg tüdőrákban, mint máshol, az egyéb légúti megbetegedések okozta halálozás pedig másfélszer magasabb volt. Az Ilva dolgozóinál 42 százalékkal emelkedett a gyomorrák és 72 százalékkal a mellhártyarák kockázata.

Az olasz kormány 2015-ben a 16 ezer munkahely megőrzése érdekében átvette a gyár irányítását, és az üzemet 2018-ban az ArcelorMittal indiai acélgyártónak adta el. 2020-ban az olasz állam 38 százalékos tulajdonrészt szerzett az acélműben.

A bíróság hétfői döntése értelmében az Ilvát le kell foglalni, de ez is csak akkor történhet meg, ha a fellebbezési folyamat lezárul.